Γλαύκωμα: Αυτά τα αγαπημένα ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
γλαύκωμα
Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 76 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 200.000 έως 250.000 Έλληνες. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει διατροφική συσχέτιση για την οφθαλμοπάθεια αυτή.

Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε συχνά μέσα στην ημέρα καφέ ή τσάι, ξανασκεφθείτε το. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η υπερκατανάλωση κααφεΐνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσετε γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη οφθαλμοπάθεια, που οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση). Με το πέρασμα του χρόνου, η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό νεύρο.

Το νεύρο αυτό μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και η βλάβη του οδηγεί στην τύφλωση. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 76 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι  συμπεριλαμβάνονται 200.000 έως 250.000 Έλληνες.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 121.000 εθελοντών, ηλικίας 39 έως 73 ετών. Όλοι τους είχαν παράσχει μεταξύ 2006 και 2010 αναλυτικές πληροφορίες για την καθημερινή κατανάλωση καφέ και τσαγιού. Είχαν επίσης αναφέρει αν είχαν ατομικό ή/και οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος και είχαν δώσει δείγματα για αναλύσεις DNA.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν σε βάθος χρόνου, μετρώντας μετά από 3 χρόνια την ενδοφθάλμια πίεσή τους.  Όπως διαπίστωσαν, σε όσους είχαν την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για γλαύκωμα, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης σχετιζόταν με αύξηση της πίεσης των ματιών. Σχετιζόταν επίσης με αυξημένα ποσοστά γλαυκώματος.

Ειδικότερα, όσοι από αυτούς κατανάλωναν σχεδόν 4 φλιτζάνια δυνατό καφέ ή τσάι την ημέρα, είχαν κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση. Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν σχεδόν 3 φλιτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως, είχαν σχεδόν  τετραπλάσια ποσοστά γλαυκώματος, απ’ ό,τι όσοι έπιναν ελάχιστο καφέ και δεν είχαν γενετική προδιάθεση.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Ophthalmology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές είναι η πρώτη που εντοπίζει κάποια διατροφική συσχέτιση στο γλαύκωμα. Ίσως λοιπόν οι άνθρωποι με ισχυρή κληρονομικότητα για ανάπτυξη της οφθαλμοπάθειας αυτής, να πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης, λένε.

Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας

«Σε προγενέστερη μελέτη μας είχαμε συσχετίσει την υπερκατανάλωση καφεΐνης με το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Και πάλι, η συσχέτιση αυτή είχε παρατηρηθεί σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Louis Pasquale, καθηγητής Οφθλαμολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

Και συνέχισε: «Στην παρούσα μελέτη, επιβεβαιώσαμε πως ο κίνδυνος αφορά όσους έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αφορά επίσης όσους κάνουν υπερκτανάλωση καφεΐνης».

«Οι ασθενείς με γλαύκωμα μάς ρωτούν συχνά αν μπορούν να προστατεύσουν την όρασή τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ωστόσο αυτό αποτελούσε έναν τομέα που δεν είχε διερευνηθεί», πρόσθεσε ο ερευνητής Dr. Anthony Khawaja, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL). «Η παρούσα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης».