Ganoderma lucidum ‘’το μανιτάρι των Θέων’’!

  • Iatropedia
To Ganoderma lucidum (lingzhi ή reishi) εμφανίζει γενικά 2 μορφές ανάπτυξης, μια που βρίσκεται στην βόρεια Αμερική, και είναι άμισχη και μάλλον με ένα μικρό ή και καθόλου στέλεχος, ενώ η άλλη ποικιλία είναι μικρότερη και έχει ένα μακρύ και στενό στέλεχος και βρίσκεται κυρίως σε τροπικές περιοχές.

Ωστόσο πολλές μορφές ανάπτυξης υπάρχουν που είναι ενδιάμεσα στα δύο είδη ή εμφανίζουν πολύ ασυνήθιστες μορφολογίες, αυξάνοντας την πιθανότητα αυτά να είναι ξεχωριστά είδη. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο στα διάφορα μορφολογικά χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίσει.

Για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα από διοξείδιο του άνθρακα έχουν επιπτώσεις στην επιμήκυνση του στελέχους του, ενώ άλλες μορφές δεν διαθέτουν καπάκι για τον ίδιο λόγο. Τα διάφορα είδη μπορούν να διαφοροποιούνται από τα χρώματά τους, από τα οποία το κόκκινο reishi είναι και το πιο μελετημένο. Αυτό το θαυματουργό μανιτάρι έχει χαρακτηριστεί και ως ‘’μανιτάρι των Θεών’’, εξαιτίας της μεγάλης του χρήσης κατά την αρχαιότητα, αφού ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ικανότητες.

Συστατικά…

Το Ganoderma lucidum παράγει μια ομάδα από τριτερπένια, που ονομάζονται γανοδερικά οξέα, τα οποία έχουν μια μοριακή δομή παρόμοια με αυτή των στεροειδών ορμονών. Το Ganoderma lucidum διαθέτει ενεργά συστατικά όπως είναι οι πολυσακχαρίτες, οι φυτικές ίνες, ολιγοσακχαρίτες, τριτερπενοειδή, πεπτίδια, πρωτεΐνες, αλκοόλες και φαινόλες, μεταλλικά στοιχεία (ψευδάργυρο, χαλκό, ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο), βιταμίνες και αμινοξέα.

Τα βιοενεργά συστατικά που βρέθηκαν στο μανιτάρι έχουν πολλές ιδιότητες για την υγεία και προσφέρουν βοήθεια σε καταστάσεις όπως είναι η ηπατοπάθεια, χρόνια ηπατίτιδα, νεφρίτιδα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αρθρίτιδα, νευρασθένεια, αϋπνία, βρογχίτιδα, άσθμα, γαστρικό έλκος, αρτηριοσκλήρωση, λευκοπενία, διαβήτη, ανορεξία.

Όλα αυτά τα συστατικά του μανιταριού το καθιστούν ως ένα μοναδικό συστατικό της φύσης που μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού.

Χρησιμότητα….

Η αντιοξειδωτική δράση του Ganoderma lucidum έχει πιθανόν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του πλάσματος και της γλυκόζης.

Σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να αποδειχτούν τα οφέλη του Ganoderma lucidum, παρουσιάστηκε ότι η ινσουλίνη πλάσματος ήταν χαμηλότερη.

Το Ganoderma lucidum διαθέτει μια ήπια αντιδιαβητική δράση και ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει την δισλιπιδαιμία του διαβήτη. Ενώ παράλληλα έχει εμφανιστεί να μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, αναστέλλοντας την λειτουργία ένος ενζύμου που βρίσκεται στο ήπαρ το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή γλυκόζης.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς και τις αντιοξειδωτικές ικανότητες που διαθέτει το μανιτάρι αυτό καθώς πολλά από τα συστατικά του έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα κυτταρικά συστατικά από οποιαδήποτε οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο των μεταλλάξεων στα κύτταρα, αλλά και την προστασία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντάς τους να διατηρούν το ανοσοποιητικό σε εγρήγορση.

Τα συστατικά που παρουσιάζουν αυτήν την έντονη αντιοξειδωτική δράση είναι κυρίως οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπενοειδή. Ενώ παράλληλα έχει ερευνηθεί και η αντιβακτηριακή δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει το εκχύλισμα του Ganoderma lucidum, καθώς οι πολυσακχαρίτες του και τα τερπένια που περιέχει μπορεί να επιδείξουν αντιβακτηριακή δράση.

Τέλος, βάση μελέτης έχει αναφερθεί και δυνατότητα που μπορεί να έχει το Ganoderma lucidum στην μείωση της LDL χοληστερόλη σε βιολογικό περιβάλλον μέσω διαφόρων μηχανισμών καθώς έχει λάβει προσοχή ως ένα δυναμικό υποχοληστερολαιμικό μέσο.

Ένα προϊόν το οποίο μπορεί να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του μανιταριού Ganoderma lucidum είναι το Ομανίτους™ Έλαιο Ganoderma lucidum 350mg από την εταιρεία Superfoods, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση μιας πλειάδας καταστάσεων που αφορούν την γενικότερη υγεία.

*Οι πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες του Ganoderma lucidum επιβεβαιώνονται από έρευνες στην Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας pubmed!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο σημαντικά μπορεί να είναι το Ιχθυέλαιο και το Μουρουνέλαιο στην καθημερινή μας ζωή!!!

Ιπποφαές, η φυσική ευεξία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού!!!

Ποια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ των μορφών συμπληρωμάτων διατροφής και γιατί υπερέχουν αυτά που η μορφή τους είναι σε σπρέι για το στόμα;

Πράσινος Καφές: Νέα σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας!