Γάλα πλήρες ή 2%: Ποιό είναι καλύτερο για την υγεία των οστών, σύμφωνα με μια ειδικό

  • Ελισάβετ Σταύρου
γάλα
Το πλήρες γάλα έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το 2%, ωστόσο και τα δύο είναι εξίσου καλά για την υγεία των οστών μας.

Το γάλα είναι μια βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, της πρωτεΐνης και της βιταμίνης D, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών.

Το πλήρες γάλα και το γάλα 2% παρέχουν πολλά από τα ίδια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα επίπεδα θερμίδων, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Morgan Pearson.

Το να γνωρίζετε το κατά πόσον αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τα οστά σας και τη συνολική υγεία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας ανάγκες και στους μακροπρόθεσμους στόχους υγείας σας.

Πώς συγκρίνεται το πλήρες με το 2% από άποψη θρεπτικής αξίας

Τόσο το πλήρες γάλα όσο και το 2% προέρχονται από την ίδια πηγή και περιέχουν πολλά από τα ίδια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά και έχει περισσότερες θερμίδες. Το λίπος βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, αλλά η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αποτελεί ανησυχία για ορισμένα άτομα.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά 1 φλιτζάνι)

Πλήρες γάλα

  • Θερμίδες 152
  • Πρωτεΐνη 8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά 5 γρ.
  • Ασβέστιο 306 mg
  • Βιταμίνη D 96 IU
  • Φώσφορος 251 mg

Γάλα 2%

  • Θερμίδες 122
  • Πρωτεΐνη 8 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά 3 γρ.
  • Ασβέστιο 309 mg
  • Βιταμίνη D 111 IU
  • Φώσφορος 252 mg

Και τα δύο είναι εξίσου καλά για την υγεία των οστών

Από την άποψη της υγείας των οστών, το πλήρες γάλα και το 2% είναι ουσιαστικά ίσα, όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος. Οι σημαντικότερες διατροφικές επιδράσεις στην υγεία των οστών περιλαμβάνουν:

Δεδομένου ότι και τα δύο γάλατα παρέχουν παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D, κανένα από τα δύο δεν έχει σαφές πλεονέκτημα για την οικοδόμηση ή τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, σε συνδυασμό με την άσκηση με βάρη, είναι σημαντικοί παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Δείτε επίσης: Μπορεί το τυρί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου; Ανατροπή από νέα μελέτη

Γιατί το πλήρες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή

Το πλήρες γάλα έχει πιο κρεμώδη υφή και πιο πλούσια γεύση λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο ευχάριστο να το πίνουν σκέτο ή να το χρησιμοποιούν στον καφέ, στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την τακτική συμπερίληψή του στη διατροφή, ειδικά για παιδιά, εφήβους ή ενήλικες που προτιμούν μια πιο πλούσια γεύση.

Το λίπος στο πλήρες γάλα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, αυτό μπορεί έμμεσα να υποστηρίξει την υγεία των οστών, αν και το εμπλουτισμένο γάλα με 2% λιπαρά παρέχει επίσης βιταμίνη D και μικρότερες ποσότητες λίπους.

Για άτομα που δυσκολεύονται να τρώνε αρκετά ή να διατηρήσουν το βάρος τους, το πλήρες γάλα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσουν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να αυξήσουν τον όγκο της τροφής, συνεχίζει η Morgan Pearson.

Μειονεκτήματα του πλήρους γάλακτος

Το πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το 2%. Ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι εγγενώς επιβλαβή, η υψηλότερη πρόσληψή τους μπορεί να αποτελεί ανησυχία για τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Με περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα, το πλήρες γάλα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Δείτε επίσης: Κορεσμένα λιπαρά: Η μείωση της κατανάλωσης έχει οφέλη, αλλά όχι για όλους

Γιατί το 2% μπορεί να είναι καταλληλότερο για τους περισσότερους ανθρώπους

Από την άποψη της υγείας των οστών, τόσο το πλήρες γάλα όσο και το 2% παρέχουν το ασβέστιο, την πρωτεΐνη και τη βιταμίνη D που χρειάζονται για την υποστήριξη ισχυρών οστών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι και οι Οδηγίες Διατροφής του USDA για τους Αμερικανούς συνιστούν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά για τους ενήλικες, κυρίως επειδή αυτές οι επιλογές παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Φωτογραφία iStock