Φρούτα, λαχανικά: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τα πλένουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
λαχανικά
Ποια φρούτα και λαχανικά χρειάζονται πλύσιμο με βούρτσα. Τι ισχύει για τα έτοιμα, κομμένα και προπλυμένα λαχανικά. Ποιο διάλυμα απομακρύνει αποτελεσματικότερα τα φυτοφάρμακα.

Το πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μοιάζει εύκολο, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει κι αυτό τα μυστικά του. Έχετε λ.χ. αναρωτηθεί ποτέ αν πρέπει να πλένετε τα έτοιμα, κομμένα λαχανικά; Ή ποια φρέσκα προϊόντα πρέπει να στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας;

Στο θέμα αναφέρθηκε προσφάτως η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. April Verdi, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. Όπως εξήγησε, εφ’ όσον τα έτοιμα, κομμένα λαχανικά αναγράφουν πως είναι έτοιμα για κατανάλωση, δεν πρέπει να τα πλύνετε. Μάλιστα αν το κάνετε, μπορεί άθελά σας να τα μολύνετε με βακτήρια από το νιπτήρα της κουζίνας σας, τον πάγκο, το ξύλο κοπής ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια της κουζίνας,

Αντιθέτως, πρέπει να πλένετε τα φρέσκα προϊόντα που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα φρούτα και τα λαχανικά που συνήθως ή πάντοτε ξεφλουδίζουμε, όπως τα αγγούρια και το καρπούζι, αντιστοίχως. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε βακτήρια από τη φλούδα του προϊόντος στον καρπό του και ύστερα να τα καταναλώσετε. Να θυμάστε επίσης ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να τα πλένουμε με τρεχούμενο νερό και όχι σε λεκάνη.

Βούρτσα και αλατόνερο

Η Dr. Verdi παρείχε μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο πλυσίματος, στεγνώματος και καθαρισμού των φρούτων και των λαχανικών:

  • Να χρησιμοποιείτε μία βούρτσα και τρεχούμενο νερό για να τρίβετε τη φλούδα σκληρών φρούτων, όπως το καρπούζι και το πεπόνι.
  • Να πλένετε τα ευαίσθητα φρούτα, όπως τα μούρα, κάτω από άφθονο, τρεχούμενο νερό. Η τριβή από το νερό τα απαλλάσσει από βακτήρια και φυτοφάρμακα.
  • Να αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από λαχανικά, όπως το λάχανο και το μαρούλι.
  • Να ξεπλένετε τα μυρωδικά σε κρύο νερό και να τα στεγνώνετε με λίγο χαρτί κουζίνας
  • Για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα, δοκιμάστε μίγμα νερού με αλάτι. Βάλτε σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού 1 κουταλιά της σούπας αλάτι σε μισό φλιτζάνι νερού και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε τα λαχανικά σας. Ύστερα, τρίψτε τα και ξεβγάλτε τα με τρεχούμενο νερό. Τέλος, στεγνώστε τα με λίγο χαρτί κουζίνας.

«Σε μία μελέτη συγκρίθηκε το σκέτο, τρεχούμενο νερό με διάφορα διαλύματα καθαρισμού των λαχανικών, όπως το αραιωμένο ξύδι, το αλατόνερο και ειδικά σπρέι για τα λαχανικά», είπε η Dr. Verdi. «Το συμπέρασμα ήταν πως το αλατόνερο απομάκρυνε αποτελεσματικότερα απ’ όλα τα φυτοφάρμακα».