«Φάρμακο» το ελαιόλαδο για τον εγκέφαλο, από ποια νόσο μάς προστατεύει

  • Ρούλα Τσουλέα
ελαιόλαδο
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης μελέτης που διήρκησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Πόσο ελαιόλαδο χρειαζόμαστε.

Αν θέλετε να έχετε γερό μυαλό μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, εντάξτε το ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή σας, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως λίγο ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από άνοια. Το εύρημα αυτό εγείρει ελπίδες ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να προστατευθούμε από μία νόσο, που πλήττει ολοένα περισσότερους ανθρώπους λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 90.000 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 45 ετών και άνω. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και παρείχαν πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους.

Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Στο μεσοδιάστημα, οι 4.479 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από άνοια.

Η σύγκριση της διατροφής τους αποκάλυψε πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά περισσότερη από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, είχαν κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια. Επιπλέον, όσοι αντικατέστησαν καθημερινά ένα κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη και μαγιονέζα με αντίστοιχη ποσότητα ελαιολάδου, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 8-14%.

Ανεξάρτητη δράση

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε συστηματικά ελαιόλαδο αντί για επεξεργασμένα ή ζωικής προελεύσεως λίπη, έχουν την τάση να τρώνε γενικώς πιο υγιεινά. Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι η προστατευτική δράση του ελαιολάδου έναντι της άνοιας ήταν ανεξάρτητη από την υπόλοιπη διατροφή.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο πιθανώς ασκεί μοναδικές, ωφέλιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Διατροφής στο Χάρβαρντ.

Όπως εξήγησε, το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία μπορεί να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ο φραγμός αυτός είναι ένας φυσικός μηχανισμός που εμποδίζει τις κάθε είδους ουσίες να εισέρχονται στον εγκέφαλο.

Ωστόσο ως φαίνεται δεν σταματά όλα τα συστατικά του ελαιολάδου, τα οποία ίσως ασκούν απ’ ευθείας επίδραση στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό να ωφελεί έμμεσα το ελαιόλαδο τον εγκέφαλο. Και αυτό διότι παρέχει τεκμηριωμένα καρδιαγγειακά οφέλη, επομένως κάνει καλό και στα αγγεία του εγκεφάλου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN 2023) στη Βοστώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock