Επιστήμονες χρησιμοποίησαν 3D εκτυπωτή για να φτιάξουν τσίζκεϊκ με 7 υλικά!

  • Ρούλα Τσουλέα
εκτύπωση
Η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της τροφής και να βοηθήσει ασθενείς με διαταραχές κατάποσης.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν με επτά υλικά ένα επιδόρπιο που μοιάζει με τσίζκεϊκ.

Στόχος του πειράματός τους ήταν να κατανοήσουν περισσότερα για την εκτύπωση τροφίμων με πολλά συστατικά. Το τελικό προϊόν τους ήταν ένα κομμάτι γλυκό, που παρασκευάστηκε από τα εξής υλικά (σ.σ. παρατίθενται με τη σειρά που εκτυπώθηκαν):

  1. Κονιορτοποιημένα κράκερ με γλυκιά γεύση
  2. Φυστικοβούτυρο
  3. Μαρμελάδα φράουλα
  4. Πραλίνα φουντουκιού
  5. Πουρέ μπανάνας
  6. Σιρόπι με κεράσι
  7. Γλάσο με γεύση φράουλα

Οι επιστήμονες λένε ότι η εργασία τους θέτει τις βάσεις για ευρεία χρήση της 3D εκτύπωσης στο μέλλον με στόχο:

  • Να βελτιωθεί η ασφάλεια των τροφίμων
  • Να διαλέγουν μόνοι τους οι καταναλωτές τα συστατικά των έτοιμων γευμάτων τους

«Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Christen Cooper, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής & Διαιτητικής στο Πανεπιστήμιο Pace, στη Νέα Υόρκη. «Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει καλύτερο έλεγχο και προσαρμογή της διατροφής».

Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει πιο ελκυστική την τροφή στους πάσχοντες από διαταραχές κατάποσης, πρόσθεσε. Θα μπορούσε λ.χ. να μιμείται το σχήμα των ολόκληρων τροφίμων, διατηρώντας όμως εσωτερικά την υφή των πολτοποιημένων που χρειάζονται οι ασθενείς αυτοί.

εκτύπωση

Στο a οι στοιβάδες του γλυκού, στο d το τελικό προϊόν

Μαγείρεμα με λέιζερ

Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση διατροφής Science of Food, που ανήκει στον όμιλο του περιοδικού Nature. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, εξέτασαν κατ’ αρχάς τη δομική πτυχή κάθε συστατικού.

Στη συνέχεια, γέμισαν δοχεία με εδώδιμα «μελάνια» και τα τοποθέτησαν σε έναν ειδικά προσαρμοσμένο εκτυπωτή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δέχεται έως επτά συστατικά. Ο εκτυπωτής είναι επίσης εφοδιασμένος με λέιζερ για να θερμαίνει ή και να μαγειρεύει τα υλικά που χρειάζονται ψήσιμο. Ύστερα, άρχισε η εκτύπωση.

Το εγχείρηση δεν πέτυχε, φυσικά, με την πρώτη. Χρειάσθηκαν αρκετές προσπάθειες για να βρουν την σωστή σειρά για κάθε «στοιβάδα» του γλυκού, καθώς και το πάχος που έπρεπε να έχει η εκτύπωση.

Τα γλυκά κράκερ χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για κάθε στοιβάδα. Το φυστικοβούτυρο και η πραλίνα φουντουκιού ως υποστηρικτικές στοιβάδες για τον πουρέ μπανάνας και τη μαρμελάδα.

Το κωνικό σχήμα που παρήχθη με την εκτύπωση διαπιστώθηκε ότι ήταν το καλύτερο για να μην διαλύεται το επιδόρπιο. Οι επιστήμονες λένε πως η έρευνά τους απέδειξε ότι είναι εύκολο να προσαρμόζονται οι εκτυπωτές αναλόγως με το τρόφιμο που θέλουν να παρασκευάσουν.

Εκτιμούν επίσης ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ιδιαιτέρως πρακτική για την παρασκευή χορτοφαγικών πιάτων που μοιάζουν με προϊόντα κρέατος.

Απαιτείται, όμως, πολλή ακόμα έρευνα για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δεδομένα και να βελτιωθεί στο έπακρο η τεχνολογία, τονίζουν.

Και, βεβαίως, μένει να μάθουμε αν τα εκτυπωμένα προϊόντα είναι νόστιμα…

Φωτογραφία: iStock