Επιδόρπια με στέβια: Γι’ αυτούς που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αντιμετώπιση του διαβήτη σε επίπεδο καθημερινότητας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Από τις απαγορεύσεις, περάσαμε στην εκπαίδευση των πασχόντων ώστε να τρώνε ισορροπημένα, χωρίς να αποκλείουν γεύσεις από την ζωή τους. Αλλά η ζάχαρη παραμένει πάντα πρόβλημα για τους "γλυκούς" ανθρώπους!

Ο σακχαρώδης διαβήτης εμποδίζει τον ανθρώπινο οργανισμό να επεξεργαστεί τη γλυκόζη που αποτελεί πηγή ενέργειας. Όταν η ινσουλίνη λείπει ή δεν κάνει την «δουλειά της» σωστά, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα σε συγκέντρωση μεγαλύτερη της επιθυμητής. Και με τον καιρό, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα προκαλούν βλάβη σε πολλούς ιστούς του σώματος, όπως είναι η καρδιά, τα μάτια, το δέρμα και άλλα όργανα…

Ο διαβήτης χωρίζεται βασικά στον τύπου 1 και στον τύπου 2

Διαβήτης τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα  επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Το αποτέλεσμα είναι, το σώμα να μην μπορεί να παράξει επαρκή ινσουλίνη. Η ασθένεια εμφανίζεται στην παιδική, εφηβική ή πρώτη νεανική ηλικία. Ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται καθημερινή λήψη ινσουλίνης, τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος μέσα στη μέρα, και υγιεινή, ειδική διατροφή συνοδευόμενη από άσκηση.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται στους ενήλικες συνήθως μετά τα 45-50 έτη αλλά στις μέρες μας τον συναντούμε όλο και πιο συχνά και σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη αλλά γίνεται ανθεκτικό σε αυτή. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη αλλά την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, άσκηση και την λήψη αντιδιαβητικής αγωγής.

Η ισορροπημένη διατροφή

Όπως καταλαβαίνουμε, από όποιο τύπο διαβήτη και να πάσχει κάποιος, η διατροφή που θα ακολουθήσει είναι το Α και το Ω! Εκτός από τα συχνά, ισορροπημένα και σωστά γεύματα μέσα στη μέρα του, σκόπιμο είναι να μην νιώθει στέρηση ώστε να μην χαλάσει η ψυχολογία του και αρχίσει να κάνει «συναισθηματική υπερφαγία» που θα τον βλάψει.

Σε ό,τι αφορά την γλυκιά γεύση, που είναι τόσο ποθητή για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να αντικαταστήσει την ζάχαρη με το φυτικό γλυκαντικό στέβια που τα τελευταία χρόνια παίρνει θετική ψήφο από τους γιατρούς που ασχολούνται με το διαβήτη. Κι εδώ βέβαια δεν χρειάζεται η υπερβολή…

Αντί να μπει το άτομο με διαβήτη στη διαδικασία να φτιάξει μόνο του κάποιο γλυκό με στέβια χωρίς καμία καθοδήγηση, είναι προτιμότερο να εμπιστευτεί την ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων Sweet & Βalance χωρίς ζάχαρη που συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά μίας ισορροπημένης διατροφής, με γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό στέβια, με φυτικές ίνες, με περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Οι ειδικοί έχουν μελετήσει προσεκτικά τη σύσταση των επιδορπίων αυτών και έχουν φροντίσει ώστε κάθε μερίδα να ικανοποιεί τα μέγιστα τον ουρανίσκο, χωρίς να δίνει παραπάνω ενέργεια από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ένας οργανισμός με διαβήτη*. Υπάρχει μάλιστα μεγάλη ποικιλία για να διαλέξει κάποιος, και όχι μόνον αυτό… Υπάρχει και site με απίθανες συνταγές χωρίς ζάχαρη, και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για όσους προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε προληπτικό ή επίπεδο ασθένειας.

Η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ δημιουργώντας τη σειρά επιδορπίων Sweet & Balance έδωσε το δικαίωμα στη γλυκιά γεύση και την καθημερινή απόλαυση σε όλους! Έτσι έδωσε τέλος στις απαγορεύσεις και είπε «ναι» σε αυτούς που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό!

*Στα πλαίσια μίας ποικίλης και  ισορροπημένης διατροφής και με  την κατάλληλη καθοδήγηση και σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου.