ΕΟΔΥ: Συστάσεις για προστασία από τις τροφικές δηλητηριάσεις στους χώρους φιλοξενίας των πλημμυροπαθών

  • Ρούλα Τσουλέα
συστάσεις
Τι να προσέχουν κατά την προετοιμασία και μεταφορά του φαγητού, τι να προσέχουν με το νερό.

Συστάσεις για την προστασία τους από τις τροφικές δηλητηριάσεις, εξέδωσε προς τους πλημμυροπαθείς ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι συστάσεις αφορούν την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται με τροφή και νερό σε χώρους φιλοξενίας όπου συνωστίζονται άνθρωποι, οι οποίοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τις συστάσεις υπογράφει η  Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα και είναι οι εξής:

Να διατηρείτε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

  • Να διατηρείτε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.
  • Να χρησιμοποιείτε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Να μεταφέρετε και να διατηρείτε τα τρόφιμα με ασφάλεια

  • Κατά την μεταφορά τους, τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • Να προσέχετε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.
  • Να προστατεύετε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Φροντίστε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

  • Να μαγειρεύετε καλά το φαγητό, ιδίως όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, να τα μαγειρεύετε έως ότου ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.
  • Να αναθερμαίνετε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρετε.

Να διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

Ο ΕΟΔΥ τονίζει επίσης στις συστάσεις του ότι πρέπει να φροντίζετε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

  • Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Να τοποθετείτε εγκαίρως στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό ή τρόφιμο (θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 βαθμοί Κελσίου.
  • Να διατηρείτε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό έως ότου να καταναλωθεί.
  • Το περισσευούμενο φαγητό συνιστάται να το καταναλώνετε εντός 24 ωρών. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται εντός 3 ημερών.
  • Μην αποψύχετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

Να καταναλώνετε πάντοτε ασφαλές νερό

Στις συστάσεις του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, αν ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε το νερό στον χώρο φιλοξενίας:

  • Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό
  • Εναλλακτικά να βράζετε το νερό πριν την κατανάλωσή του (επί 1-2 λεπτά)
  • Να μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένα στον ήλιο
  • Να αποθηκεύετε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη
  • Να καταναλώνετε 2-3 λίτρα νερού την ημέρα, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής:

  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα
  • Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού

Φωτογραφία: iStock