ΕΟΔΥ: Πόσο καιρό αντέχουν τα τρόφιμα στο ψυγείο – Αναλυτικός πίνακας
Η σωστή φύλαξη των τροφίμων είναι απαραίτητη για την ασφάλειά τους και την προστασία μας από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Γνωρίζετε, όμως, πόσο καιρό αντέχει στο ψυγείο ένα σουφλέ με αυγά ή οι μπριζόλες που περίσσεψαν από το μεσημέρι; Και τι ισχύει για τα σφιχτά αυγά;
Τις απαντήσεις δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος στην ιστοσελίδα του παραθέτει αναλυτικό πίνακα με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων.
Όπως αναφέρει, για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση, τονίζει. Η δοκιμή ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας ενός τροφίμου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει νόσηση.
Στα ευπαθή τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα επικίνδυνα μικρόβια, εάν τα αφήσουμε εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες. Η σωστή πρακτική, τονίζει, είναι η εξής:
- Τοποθετούμε τα φαγητά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα. Όταν όμως το τρόφιμο είναι εκτεθειμένο σε θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να μπει στο ψυγείο εντός 1 ώρας
- Χωρίζουμε τις μεγάλες μερίδες φαγητού σε μικρότερα δοχεία, ώστε να κρυώσουν γρήγορα
- Μπορούμε να τοποθετήσουμε ζεστό ή καυτό φαγητό στο ψυγείο, εφόσον είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα
Για να είναι αποδοτική, όμως, η ψύξη των τροφίμων, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει κάποια όρια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:
- Στο ψυγείο: 4,4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη
- Στην κατάψυξη/καταψύκτη: μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη
Στη συνέχεια παρατίθεται ο αναλυτικός πίνακας του ΕΟΔΥ με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων:
Φωτογραφία: iStock