Ένα μήλο την ημέρα την αδυναμία κάνει πέρα, ακόμα και στους ηλικιωμένους

  • Ρούλα Τσουλέα
μήλα
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα συστατικό των μήλων προστατεύει από το σύνδρομο αδυναμίας μετά τα 65.

Ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε ορισμένα φρούτα, όπως τα μήλα και τα βατόμουρα, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την αδυναμία καθώς μεγαλώνουμε, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα.

Σε μελέτη με εκατοντάδες εθελοντές διαπίστωσαν πώς η συστηματική κατανάλωσή του μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως συνδρόμου αδυναμίας (ή ευθραυστότητας) μετά τα 65 μας χρόνια. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από τη συσσωρευτική φθορά πολλών συστημάτων του οργανισμού και μειωμένες αντοχές.

Τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχουν τα μήλα και άλλα φρούτα είναι τα φλαβονοειδή. Η νέα μελέτη έδειξε ότι ιδιαιτέρως ένα από αυτά, η κερσετίνη, είναι η πιο σημαντική για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας καθώς μεγαλώνουμε.

Σύμφωνα με ειδικούς από τον ακαδημαϊκό όμιλο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, η κερσετίνη είναι μία φυσική χρωστική ουσία, που προσδίδει στα φρούτα, τα λουλούδια και τα λαχανικά χαρακτηριστικό χρώμα. Είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει κυρίως:

  • Στα εσπεριδοειδή
  • Στα μήλα
  • Στα κρεμμύδια
  • Στον μαϊντανό
  • Στο τσάι
  • Στο κόκκινο κρασί
  • Στο φασκόμηλο

Πλούσια σε κερσετίνη και σε άλλα φλαβονοειδή είναι επίσης:

  • Το ελαιόλαδο
  • Τα σταφύλια
  • Τα σκούρα κεράσια
  • Τα σκουρόχρωμα μούρα (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλλα)

Διαβάστε ακόμα Μήλο: Ιδιότητες, θερμίδες, βιταμίνες και οφέλη για την υγεία

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN). Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 1.701 εθελοντές, ηλικίας 50-65 ετών κατά την έναρξή της. Το 55,5% των εθελοντών ήταν γυναίκες.

Έπειτα από 12,5 χρόνια παρακολούθησης, οι 224 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει σύνδρομο αδυναμίας (ή ευθραυστότητας – frailty syndrome).

Όσοι από αυτούς έτρωγαν καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε κερσετίνη, διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο. Στην πραγματικότητα. Με κάθε 10 mg κερσετίνης που κατανάλωναν την ημέρα, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 35%. Οι επιδράσεις των υπολοίπων φλαβονοειδών δεν ήταν εξίσου σημαντικές.

Πόση κερσετίνη περιέχουν οι φυσικές πηγές της, όπως τα μήλα; Ένα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 4,5 mg. Ένα κιλό κρεμμύδια περίπου 300 mg (τα κίτρινα κρεμμύδια έχουν περισσότερη απ’ ό,τι τα κόκκινα). Αντίστοιχα, ένα φλιτζάνι (250 ml) πράσινο τσάι παρέχει πάνω από 6 mg κερσετίνης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το παλιό γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα», κρύβει κάποια αλήθεια – τουλάχιστον όσον αφορά την αδυναμία», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Shivani Sahni, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Χάρβαρντ. «Ωστόσο δεν είναι εξίσου ωφέλιμα όλα τα φλαβονοειδή όσον αφορά την αδυναμία. Την ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόληψη της αδυναμίας είδαμε με την κερσετίνη».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν η ίδια ουσία μπορεί να δράσει και θεραπευτικά στο σύνδρομο, που προσβάλλει το 10% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Φωτογραφία: iStock