Έλκος στο στομάχι: Τι να προσέχετε στη διατροφή σας – Ενδεικτικό διαιτολόγιο

έλκος
Το έλκος είναι πολύ συνηθισμένο και πολύ ενοχλητικό. Ποια τρόφιμα όμως το προκαλούν, το επιδεινώνουν ή εμποδίζουν την επούλωσή του;

Το έλκος στο στομάχι είναι πολύ συχνό. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 5-10% πιθανότητες να το εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κυριότερη αιτία του είναι η μόλυνση του στομάχου με ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Στο παρελθόν, η διατροφή θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Λίγα είναι τα τρόφιμα που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή εμποδίζουν την επούλωσή του», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα.

Αν έχετε πεπτικό έλκος, ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά να κάνετε τα εξής:

Σε φάσεις έξαρσης του έλκους

  • Να αποφεύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι.
  • Να αποφεύγετε τις αυξημένες ποσότητες αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά).
  • Περιορίστε την πρόσληψη καφέ (ακόμα και του ντεκαφεϊνέ), τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη.
  • Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
  • Να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα.

Πρόσθετες συμβουλές για το έλκος

  • Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ενόχληση.
  • Να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν διάταση του στομάχου.
  • Να αποφεύγετε τα γεύματα αργά τη νύκτα.
  • Να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα.
  • Να αποφεύγετε τη βαριά μαγειρική (τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά και καρυκεύματα). Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
  • Να μασάτε καλά την τροφή σας.
  • Να αποφεύγετε τις πίτες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα.
  • Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα καφέ ή αλκοόλ και πάντα με συνοδεία φαγητού.

Ενδεικτικό διαιτολόγιο για τις πρώτες ημέρες μιας έξαρσης

Πρωινό

  • Γάλα 1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ τσιζ)
  • 2 φέτες ψωμί ή 2-3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές της σούπας κουάκερ (να φάτε δημητριακά 1 εβδομάδα αργότερα)

Ενδιάμεσα

  • 1 κομπόστα ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

Μεσημεριανό & βραδινό 

  • 120 γραμμάρια άπαχο κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Τα πουλερικά να είναι στήθος, χωρίς πέτσα.
  • Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες)
  • Ψωμί ή φρυγανιές
  • Λαχανικά κατά προτίμηση βραστά (κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

Απόγευμα

  • 1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν