Ελεύθερες ρίζες: Τι να φάτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα για να τις μειώσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ελεύθερες ρίζες
Όλοι μας το παρακάνουμε με το φαγητό μερικές φορές και χαλάμε την προσπάθεια για απώλεια κιλών.

Η μεγάλη κατανάλωση θερμίδων αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες

Μπορεί εκείνο το επιπλέον κομμάτι cheesecake να μοιάζει με καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, αλλά η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων σε μία μέρα βάζει τον οργανισμό “να λειτουργεί στο κόκκινο” καθώς πασχίζει να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκαλείται από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται κατά τη χώνεψη.

Οι ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος.

«Ο μεταβολισμός των τροφών, ιδίως των λιπαρών και πλούσιων σε υδατάνθρακες, κάνει το σώμα να παράγει ελεύθερες ρίζες”, λέει ο δρ. Ronald L. Prior, ερευνητής χημικός και διατροφολόγος στο Κέντρο Διατροφής Παιδιών του Αρκάνσας των ΗΠΑ. Και, φυσικά, όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγουμε.

Υπάρχουν και καλά νέα: έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να ανακάμψετε από τη ζημιά ενός πλούσιου γεύματος και να μειώσετε τις ελεύθερες ρίζες, τρώγοντας τις παρακάτω πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές.

1. Φάτε φρούτα

Εάν έχετε απολαύσει ένα λουκούλλειο γεύμα, συνεχίστε τρώγοντας φρούτα. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (μούρα, σταφύλια, ακτινίδια και κεράσια) βοηθά στην ελαχιστοποίηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών που συμβαίνει μετά από ένα γεύμα. Φτιάξτε ένα πιάτο φρούτων για επιδόρπιο, ή την επόμενη μέρα, στοχεύστε να φάτε μόνο φρούτα. Δοκιμάστε ένα smoothie φρούτων ή τοστ ολικής αλέσεως με φρούτα στο πρωινό, φρουτοσαλάτα, ή συνοδευτικά με γιαούρτι για ένα σνακ.

2. Βάλτε λίγο παραπάνω ξύδι

Αν πιείτε μια κουταλιά της σούπας ξύδι με το γεύμα σας, ίσως κάπου “κρυμμένο” στη σαλάτα σας, θα μετριάσετε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες.

Για τους περισσότερους από εμάς, μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί εξίσου γρήγορη πτώση, κάτι που ανοίγει εκ νέου την όρεξη. Αυτή η αύξηση του σακχάρου είναι μεγάλο πρόβλημα για άτομα με διαβήτη, τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη (με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα βλάπτει τους ιστούς).

3. Πιείτε κρασί

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με πολλά αντιοξειδωτικά θα βοηθήσει πολύ. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μειώνοντας τα επίπεδα μιας ένωσης που παράγεται στο σώμα μετά την κατανάλωση λίπους και η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Μαγειρέψτε με κόκκινο κρασί ή απολαύστε ένα ποτήρι με το γεύμα. Αλλά θυμηθείτε, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί! Μην πιείτε με το ζόρι αν δεν μπορείτε. Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που παρέχουν αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά.

4. Προσθέστε μπαχαρικά στο γεύμα σας

Η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα βοηθάει στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερκατανάλωσης τροφής. Σε μια μικρή μελέτη του 2011, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα γεύμα που περιελάμβανε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά (μείγμα δεντρολίβανου, ρίγανης, κανέλας, κουρκούμης, μαύρου πιπεριού, γαρίφαλου, σκόνης σκόρδου και πάπρικας) είχαν χαμηλότερα επίπεδα σε τριγλυκερίδια και ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλών θερμίδων σε σύγκριση με όταν έφαγαν ένα σχεδόν ίδιο γεύμα που δεν είχε μπαχαρικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μείγμα μπαχαρικών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης λίπους και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να καθαρίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν τρώτε υπερβολικά.

Πηγή: http://www.eatingwell.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές είναι οι τροφές που “διαλύουν” την χοληστερίνη

Αναλυτικό πλάνο για σωστή διατροφή σε ηλικία 20, 30 και 40 χρόνων