Εκκολπώματα εντέρου: Τι να μην τρώτε για να προστατευθείτε από τα συμπτώματα
Περισσότεροι από τρεις στους δέκα ενήλικες έχουν εκκολπώματα στο παχύ έντερο, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία. Έτσι, κυμαίνεται από 20% στους ενήλικες ηλικίας 40 ετών έως πάνω από 60% στις ηλικίες μετά τα 60.
Τα εκκολπώματα είναι σχηματισμοί που μοιάζουν με ασκούς (σακουλάκια). Αναπτύσσονται κυρίως σε όσους υιοθετούν τον δυτικό τρόπο ζωής, με τα άφθονα πρόχειρα φαγητά και την καθιστική ζωή.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εκκολπωματικής νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε φάση έξαρσης, θα ωφεληθεί εάν καταναλώσει άφθονες φυτικές ίνες.
Αν έχετε εκκολπώματα, πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας για να αποφύγετε τις φλεγμονές και τις επιπλοκές τους, όπως η αιμορραγία. Άλλη διατροφή όμως χρειάζεστε σε φάση έξαρσης (όταν δηλαδή έχετε εκκολπωματίτιδα) και άλλη σε φάση ύφεσης (για μακροχρόνιο έλεγχο).
Τι να τρώτε σε φάση έξαρσης
Όπως εξηγούν ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο, όταν έχετε ήπια εκκολπωματίτιδα, μπορεί να χρειασθεί να πίνετε για λίγες μέρες κυρίως διαυγή υγρά όπως:
- Ζωμό από κοτόπουλο, μοσχάρι ή λαχανικά (αλλά χωρίς φυτικές ίνες)
- Σουρωμένο χυμό φρούτων (π.χ. χυμό μύλου, χυμό από σταφύλι ή από μούρα)
- Νερό
- Ροφήματα με ηλεκτρολύτες
- Τσάι ή καφέ χωρίς γάλα ή κρέμα
Διαβάστε ακόμα Τι είναι τα εκκολπώματα του εντέρου και πώς αντιμετωπίζονται
Αν τα εκκολπώματα σας προκαλούν ήπια συμπτώματα ή τα συμπτώματά σας βελτιωθούν, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία διατροφή με εύπεπτες, μαλακές τροφές και μειωμένες φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα είναι π.χ.:
- Οι λευκοί υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί ή ζυμαρικά, άσπρο ρύζι, ανάλατα λευκά κράκερ)
- Φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτικές ίνες (π.χ. μπανάνα, κομπόστα, βρασμένα μήλα και αχλάδια χωρίς φλούδα, βρασμένο καρότο, κολοκύθι ή πατάτα)
- Άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρι, αυγό, τόφου)
- Γαλακτοκομικά προϊόντα λίγων λιπαρών, εάν τα αντέχετε (π.χ. λευκό γάλα ή γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, κότατζ τσηζ)
- Τα υγρά που προαναφέρθηκαν
Τι να αποφεύγετε
Σε φάση έξαρσης ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα που προκαλούν τα εκκολπώματα. Επομένως να αποφύγετε:
- Τα τηγανητά φαγητά και τα πολλά λιπαρά
- Τα πικάντικα τρόφιμα και τα πολλά μπαχαρικά
- Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρεατικά
- Το αλκοόλ
- Τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις καραμέλες και γενικώς οτιδήποτε περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη
Οι εξάρσεις της εκκολπωματικής νόσου και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων (δηλαδή η εκκολπωματίτιδα) συνήθως υποχωρούν τελείως σε 1-2 εβδομάδες με την κατάλληλη διατροφή.
Τι να αποφεύγετε για μακροχρόνιο έλεγχο
Τα εκκολπώματα δεν είναι ένα παροδικό πρόβλημα. Για να αποφύγετε, λοιπόν, την φλεγμονή τους πρέπει να προσέχετε πολύ τη διατροφή σας.
Τα τηγανητά φαγητά, τα γλυκά, το αλκοόλ και τα πολλά κρεατικά πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Το ίδιο και τα κάθε είδους έτοιμα, πρόχειρα φαγητά του εμπορίου με πολλά λιπαρά και αλάτι. Αντ’ αυτών, φροντίστε να καταναλώνετε πλούσια σε φυτικές ίνες, φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ζυμαρικά ολικής), όσπρια.
Αν και παλαιότερα οι ειδικοί συνιστούσαν αποφυγή όλων των τροφίμων που περιέχουν σπόρους, κουκούτσια, καθώς και των ξηρών καρπών, οι συστάσεις έχουν αλλάξει, λένε ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε, αλλά να τα μασάτε πολύ καλά.
Φροντίστε ακόμα να μοιράζετε το φαγητό σας μέσα στην ημέρα και να πίνετε πολύ νερό. Μην ξεχνάτε τέλος την καθημερινή άσκηση (π.χ. περπάτημα), που ωφελεί (και) την λειτουργία του εντέρου.
Φωτογραφία: istock




