ΕΦΕΤ: Tips για ασφαλή διαχείριση των τροφίμων εν όψει Πάσχα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΦΕΤ
Με ποια σειρά να κάνουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τι να προσέχουμε στην φύλαξη και το μαγείρεμα.

Πρακτικές συμβουλές για την σωστή επιλογή και διαχείριση των τροφίμων εν όψει του Πάσχα, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων, για να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος τροφιμογενών νοσημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.  Επιπλέον, θα διαβάζουμε τις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μάς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως:

  • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος
  • Τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης
  • Τα συστατικά τους

Αν πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία, να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα συστατικά που τυχόν περιέχουν τα τρόφιμα. Η αναγραφή τους στις συσκευασίες των τροφίμων είναι υποχρεωτική, τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Ο Φορέας συνιστά επίσης να προσέχουμε την καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων. Το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Στα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «Ανάλωση έως», «Ανάλωση πριν από»).

Η σειρά στα ψώνια

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στην αποθήκευση και διαχείριση των νωπών τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

  • Να αγοράζετε τελευταία τα τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται σε υψηλότερες από τις επιθυμητές θερμοκρασίες.
  • Να τοποθετείτε τα τρόφιμα που αγοράζετε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) σε διαφορετικές σακούλες απ’ ό,τι όσα είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. σαλάτες). Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.

Η φύλαξη στο σπίτι

  • Να τοποθετείται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους στο ψυγείο ή την κατάψυξη τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (λ.χ. γάλα, κρέας, τυριά).
  • Να φροντίζετε για την σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Να προσέχετε τις θερμοκρασίες. Τα προϊόντα ψύξης (ψυγείου) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου. Τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες κάτω των μείον 18 (-18) βαθμών Κελσίου.

Το μαγείρεμα

  • Να προετοιμάζετε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές της υγιεινής τροφίμων. Μην βάζετε ποτέ το μαγειρεμένο κρέας σε δοχείο όπου ήταν ωμό, εάν πρώτα δεν το σαπουνίσετε καλά. Να διατηρείτε επίσης καθαρές τις επιφάνειες και τα σκεύη μαγειρέματος.
  • Να διατηρείτε ζεστό το μαγειρεμένο φαγητό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα.
  • Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

Τα αρνιά και τα κατσίκια

Ο ΕΦΕΤ τονίζει όπως αν αγοράσετε ολόκληρο ή μισό αμνοερίφιο, πρέπει να φέρει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα ωοειδές (αυγού), η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

  1. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος λαμπρού κυανού (τυρκουάζ). Στο κέντρο της αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ
  2. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας. Φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Η σφραγίδα αναγράφει τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  3. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας. Φέρουν  σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Τα σπλάγχνα

Κατά την αγορά τους να βεβαιώνεστε ότι βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες). Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα σπλάγχνα, να ελέγχετε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «Ανάλωση έως», «Ανάλωση πριν από»).

Τα αυγά

Τα αυγά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό, για να προστατευθούμε από την μόλυνση από σαλμονέλα, τονίζει ο ΕΦΕΤ. Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

Όταν τα διαλέγετε, να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία (όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας). Να προσέχετε επίσης τα εξής:

  • Να μην πλένετε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ΄
  • Να διατηρείτε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Να τοποθετείτε τα βρασμένα αυγά σε ξεχωριστό χώρο από τα φρέσκα εντός του ψυγείου.
  • Να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από την παρασκευή τους
  • Να καταναλώνετε τα βρασμένα αυγά εντός μιας εβδομάδας.
  • Για τη βαφή τους να αγοράζετε μόνο εγκεκριμένες βαφές και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες.
  • Να βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βράσιμο.

Τέλος, αν διαπιστώσετε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσετε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει πως υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Φωτογραφία: iStock