ΕΦΕΤ: Σαλμονέλα σε πολύ δημοφιλές είδος κατεψυγμένου κοτόπουλου – Δείτε το προϊόν που ανακαλείται άμεσα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΦΕΤ
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσύρει άμεσα από τα ψυγεία ένα προϊόν κατεψυγμένου κοτόπουλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, η ανάκληση αποφασίστηκε διότι «διαπιστώθηκε από το Εργαστήριο Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ, η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.».

Πρόκειται για το προϊόν «CORDON BLUE, παρασκεύασμα από σύγκοπτο κρέας κοτόπουλου, κατεψυγμένο», με την εμπορική ονομασία «CORDON BLEU», που παρασκευάζεται από την επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ Α.Ε.» για λογαριασμό της «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α.Ε.Ε.», βάρους 930 γρ. με ημερομηνία κατάψυξης: 04/10/2021 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από: 04/10/2022.

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, και τους καλεί να μην το καταναλώσουν!

Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που πολλοί τα μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το CORDON BLEU