ΕΦΕΤ: Πόσο αλάτι και λιπαρά περιέχουν οι ελιές

  • Ρούλα Τσουλέα
ελιές ΕΦΕΤ
Οι ελιές είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και στο επιβλαβές αλάτι, αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και στο επιβλαβές αλάτι, επομένως πρέπει να προσέχουμε ποιες και πως τις καταναλώνουμε, αναφέρει ο ΕΦΕΤ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξηγεί ακόμα ποια άλλα θρεπτικά συστατικά περιέχουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο καρπός της ελιάς για να διατεθεί ως επιτραπέζια ελιά πρέπει πρώτα να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα). Στη συνέχεια, διατηρείται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.

Το διατροφικό προφίλ που έχουν οι ελιές μπορεί να παρουσιάζει διαφορές αναλόγως με:

  • Την ποικιλία
  • Τις συνθήκες καλλιέργειας
  • Την επεξεργασία τους
  • Τις συνθήκες αποθήκευσης
  • Τα ωφέλιμα λιπαρά

Γενικά, οι ελιές περιέχουν λιπαρά οξέα σε ποσοστό από 13% έως 40%. Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο της ελιάς είναι:

  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ποσοστό περίπου 73% επί του ολικού λίπους)
  • Τα κορεσμένα λιπαρά (ποσοστό περίπου 11%–12% επί του ολικού λίπους).

«Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία», τονίζει ο ΕΦΕΤ.  Αυτό ισχύει «ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (π.χ. μείωση «κακής» χοληστερόλης)», προσθέτει.

Οι πολυφαινόλες

Οι ελιές περιέχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπροσθέτως, περιέχουν φαινολικές ενώσεις οι οποίες παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

«Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής», αναφέρει.

Οι πολυφαινόλες είναι θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες). Μάλιστα ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι υπάρχει εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας έχει συγκεκριμένους όρους χρήσης.

«Παρότι δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρισμός υγείας για την επιτραπέζια ελιά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι επιτραπέζιες ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η περιεκτικότητα σε αλάτι

Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στις ελιές είναι ότι για να ξεπικρίσουν συνήθως αλατίζονται ή διατηρούνται σε άλμη. Έτσι, η περιεκτικότητά τους σε αλάτι μπορεί να είναι υψηλή: από 2 έως 6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια ελιάς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν κάποιος φάει την ίδια ημέρα 10-12 ελιές, μπορεί να φάει μαζί τους και περισσότερα από 3 γραμμάρια αλάτι!

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην υπερβαίνουμε καθημερινά τα 5 γρ. αλάτι, αν θέλουμε να έχουμε καλή πίεση και υγεία. Επομένως, πριν φάτε τις ελιές που αγοράσατε, φροντίστε να τις ξαρμυρίσετε. Ειδάλλως, αγοράστε εξ αρχής ελιές με το λιγότερο αλάτι, συνιστά ο ΕΦΕΤ.