ΕΦΕΤ: Εντοπίστηκε σαλμονέλα σε ρολό κοτόπουλο και βόειο κιμά! Δείτε για ποιες μάρκες πρόκειται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΦΕΤ
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού για δύο προιόντα στα οποία εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ η ανάκληση έρχεται μετά από δειγματοληψίες παρασκευασμάτων κρέατος τα οποία παράγονται από την εταιρεία «ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ.»

Έτσι, ανακαλούνται τα εξής:

  1. «ρολό κοτόπουλο γεμιστό κτψ, Ελλην. Επεξεργασίας», με ημερομηνία παραγωγής 6/7/2021 και ημερομηνία ανάλωσης «κατά προτίμηση πριν από 6.7.23», βάρους 2 kg περίπου.
  2. «βόειος κιμάς κτψ, προέλευσης Βελγίου, Ελλην. επεξεργασίας», με ημερομηνία συσκευασίας 18/08/2021 και ημερομηνία ανάλωσης «κατά προτίμηση πριν από 16.08.23», βάρους 1 kg περίπου.

Στα κρεατοσκευάσματα αυτά διαπιστώθηκε, από το Εργαστήριο Δοκιμών Τροφίμων Αθήνας του ΕΦΕΤ η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Salmonella spp.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τα ανωτέρω κρεατοσκευάσματα από την εσωτερική αγορά, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω  κρεατοσκευάσματα (όπως φαίνονται στις φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που πολλοί τα μπερδεύουν με γαστρεντερίτιδα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες/πόνοι
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό.

Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα δύο προϊόντα της εταιρείας «ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ.»