ΕΦΕΤ: Έξαρση τροφιμογενών νοσημάτων – Τι είναι και πως ταξινομούνται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σαλμονέλα
Τι δημοσίευσε σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τα τροφιμογενή νοσήματα.

Με σχετική του ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το κοινό σχετικά τις εξάρσεις τροφιμογενών νοσημάτων.

Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ για τα τροφιμογενή νοσήματα

Μια έξαρση τροφιμογενούς νοσήματος μπορεί να οριστεί ως ένα περιστατικό κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν την ίδια ασθένεια ή λοίμωξη μετά την κατανάλωση ενός όμοιου μολυσμένου τροφίμου.

Η σοβαρότητα της νόσου ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, με επιπτώσεις που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και θάνατο.

Ανάλογα με την ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν τις εστίες έξαρσης τροφιμογενών νοσημάτων με το ύποπτο τρόφιμο, έχουμε:

  1. Εξάρσεις με ισχυρές ενδείξεις
  2. Εξάρσεις με ασθενείς ενδείξεις
ΕΦΕΤ

Το σχεδιάγραμμα που συνόδευσε την δημοσίευση του ΕΦΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παστεριωμένα και μη παστεριωμένα προϊόντα: Τι διαφορές έχουν – Τα υπέρ και κατά της παστερίωσης

Μην κάνετε ποτέ αυτό πριν πλύνετε φρούτα και λαχανικά

φωτό: iStock