ΕΦΕΤ: Ανάκληση ποτηριού από μελαμίνη λόγω αστάθειας του υλικού

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΦΕΤ
Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε σημερινή ανακοίνωσή του. Τα ευρήματα των ελέγχων στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Στην ανάκληση ενός ποτηριού που κατασκευάζεται από μελαμίνη προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), διότι έλεγχοι έδειξαν πως υπήρχε κίνδυνος αυξημένης επιμόλυνσης των τροφίμων από το υλικό κατασκευής του.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Φορέας αναφέρει ότι το πρόβλημα ανιχνεύθηκε από την  Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ. Πραγματοποίησε δειγματοληψία σε ποτήρι από μελαμίνη που παράγει η επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, στη θέση Ρουμάνια, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Το ποτήρι έχει χρώμα κόκκινο Νο 59. Τα δείγματα εξετάστηκαν  στην Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Όπως διαπιστώθηκε , το ποτήρι είναι «μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας». Και αυτό διότι βρέθηκε «ειδική μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο νομοθετικό όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα». Διαπιστώθηκε επίσης ότι «η σταθερότητα του υλικού είναι ανεπαρκής».

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση που παράγει και διανέμει το ποτήρι, την άμεση ανάκληση/απόσυρσή του από την αγορά. Ήδη, εξ άλλου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ποτήρι αυτό, να μην το χρησιμοποιήσουν.