ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται άμεσα δύο ειδών κουλουράκια – Περιέχουν ουσία σε απαγορευμένα επίπεδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΦΕΤ
Με σημερινές του ανακοινώσεις ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από τα ράφια των καταστημάτων δύο ειδών κουλουράκια.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα κουλουράκια ανακαλούνται διότι «διαπιστώθηκε ότι περιέχουν κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο».

Τα κουλουράκια που ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ είναι τα εξής:

  • «κουλουράκια ΚΑΝΕΛΑΣ» με την επωνυμία ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ, των 400 gr, με ημερομηνία παραγωγής 18.11.2021, ημερομηνία λήξης 18.05.2022 και αριθμό παρτίδας 142 που παράγεται από τον ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΤΕΛΕΟΥ με έδρα τον Πτελεό Μαγνησίας.
  • «Κουλουράκια με μούστο» με την επωνυμία ΜΙΤΖΕΛΑ των 400 gr, με ημερομηνία λήξης 22.05.2022, που παράγεται από την επιχείρηση ΚΑΟΥΝΑΣ Α.Ε., με έδρα την Αμαλιάπολη Αλμυρού.

Τι είναι η κουμαρίνη και τι ισχύει για την περιεκτικότητά της στα τρόφιμα

Η κουμαρίνη είναι ουσία που εμπεριέχεται φυσικώς μέσα σε τρόφιμα προσδίδοντας τους αρωματική ιδιότητα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουν οριστεί ανώτατα επίπεδα σε σύνθετα τρόφιμα όπως καταναλώνονται, στα οποία έχουν προστεθεί αρωματικές ύλες αλλά και σε συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψη την παρουσία αυτών των ουσιών όταν χρησιμοποιούν συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες ή/και αρωματικές ύλες για την παρασκευή των τροφίμων προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι δεν διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που δεν είναι ασφαλή.

Ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνοντας έκτακτες δειγματοληψίες σε τρόφιμα ελέγχει την ορθή χρήση προσθέτων σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, τη συμμόρφωση ως προς τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα προσθέτων τροφίμων και επιπλέον ως προς τα ανώτατα επίπεδα ορισμένων ουσιών με αρωματικές ιδιότητες (κουμαρίνη).

Εάν προσθέτετε κανέλα, μαχλέπι, φυσική βανίλια στα τρόφιμα που παρασκευάζετε απαιτείται να ελέγξετε την περιεχόμενη κουμαρίνη στο τελικό προϊόν. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ανάλυση σε εργαστήριο για να διερευνηθεί η περιεκτικότητα κουμαρίνης μέσα στο τρόφιμο.

Φωτογραφίες από τα προϊόντα που ανακαλούνται:

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

ΕΦΕΤ

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τα κουλουράκια ΜΙΤΖΕΛΑ

Πηγές: https://www.foodlaw.grhttps://www.efet.gr