Δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα προσθέτουν χρόνια ζωής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαύρο τσάι
Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 500.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών από τη UK Biobank, μια μακροπρόθεσμη βάση δεδομένων που παρακολουθεί γενετικές και πληροφορίες υγείας από το 2006.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών μαύρο τσάι την ημέρα σχετίζεται με 9%-13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με το να μην πίνετε καθόλου τσάι.

Ο δρ. Maki Inoue-Choi, επιδημιολόγος στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, είπε ότι το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που μπορεί να μειώσουν το στρες και τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καταστάσεων υγείας.

“Εάν πίνετε ήδη ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα, συνεχίστε να απολαμβάνετε το φλιτζάνι τσάι σας και να είστε σίγουροι ότι είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής”, είπε ο δρ. Inoue-Choi.

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο τρόπος που το μαύρο τσάι μπορεί να ωφελήσει την υγεία.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για όσους πίνουν τσάι, τα άτομα που δεν πίνουν συνήθως τσάι δεν θα πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με βάση μια μελέτη.

Η δρ. Colleen Tewksbury, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, είπε ότι οι μελέτες παρατήρησης όπως αυτή βοηθούν τους επιστήμονες να καθορίσουν σε τι θα εστιάσουν την έρευνά τους στο μέλλον. Ωστόσο, για να προσδιοριστεί πραγματικά αν και κατά πόσον το μαύρο τσάι βοηθά στην επέκταση της διάρκειας ζωής, απαιτούνται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Η δρ. Tewksbury είπε ότι η καφεΐνη στο μαύρο τσάι θα μπορούσε να είναι ένα «μειονέκτημα» για την υγεία της καρδιάς. Όπως με κάθε φαγητό ή ποτό, η απάντηση στο εάν το μαύρο τσάι είναι υγιεινό είναι πιο λεπτή.

“Είναι ένα ποτό στο ευρύτερο πλαίσιο του τι καταναλώνετε γενικά, σε ποσότητες και συχνότητα και ποιες είναι οι προσωπικές σας διατροφικές ανάγκες”, είπε η δρ. Tewksbury.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα οφέλη του μαύρου τσαγιού παρέμειναν τα ίδια ακόμη και αν σε αυτό προσθέσεις λίγο γάλα και λίγη ζάχαρη.

Μόνο με δεδομένα παρατήρησης, είναι αδύνατο να γίνουν σταθερές συστάσεις για την κατανάλωση τσαγιού, είπε η δρ. Tewksbury, ειδικά επειδή αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε την ισχύ του τσαγιού, ή το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με μεγάλα, διαφορετικά δείγματα προτού γιατροί και διατροφολόγοι κάνουν συστάσεις με σιγουριά για το μαύρο τσάι ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τσάι μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Πόση καφεΐνη (mg) περιέχει ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά που πίνετε: Πίνακες ανάλογα με το είδος

Τσάι από χρυσάνθεμο: Τι πολύτιμα προσφέρει στην υγεία

Πράσινο τσάι και μέλι: Πώς λειτουργούν μαζί για να ενισχύσουν την υγεία