Διαβήτης και προδιαβήτης: 1 στους 5 εφήβους με πρόβλημα – Καμπανάκι από τις ΗΠΑ!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης
Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς εφήβους έχει αυξημένο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του, σύμφωνα τα στοιχεία κυβερνητικής έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι ο διαβήτης και ο προδιαβήτης αποτελεί πρόβλημα για το 20% των εφήβων στις ΗΠΑ!

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 19 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου σε μια έρευνα με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Andy Menke.

Αναλύοντας στοιχεία από 2.606 έφηβους ηλικίας 12 έως 19 ετών (από την πανεθνική έρευνα το NHANES 2005-2014), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1% (με πάνω από το 25% των περιπτώσεων να παραμένουν αδιάγνωστες) και ο προδιαβήτης εμφανίζεται με συχνότητα σχεδόν 18% στους εφήβους των ΗΠΑ. Η έρευνα δεν έκανε διάκριση μεταξύ του διαβήτη τύπου-1 και τύπου-2.

>>>Διαβήτης: Τι ισχύει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Δεν κινδυνεύουν μόνο οι παχύσαρκοι<<<

Ο δρ Menke επισήμανε, ότι, αν και πάνω από το 80% των εφήβων με διαβήτη έχουν εκείνον του τύπου-1, εντούτοις “βρήκαμε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό των νέων που δεν γνώριζαν καν ότι έχουν διαβήτη, καθώς και ένα υψηλό επιπολασμό του προδιαβήτη (…) Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι πιθανώς κυρίως άτομα με διαβήτη τύπου-2, ή (για εκείνους με προδιαβήτη) με υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2”. Τόσο ο προδιαβήτης, όσο και ο μη διαγνωσμένος διαβήτης ήταν πιο συχνοί στα αγόρια.

Ωστόσο, ο δρ Menke πρόσθεσε: “Η μελέτη μας δεν είχε σχεδιαστεί για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για μη διαγνωσμένο διαβήτη, ή προδιαβήτη στους εφήβους. Περαιτέρω έρευνα πρέπει να διεξαχθεί για τον καλύτερο εντοπισμό εκείνων των εφήβων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από τον έλεγχο του διαβήτη”.

Η έρευνα αποκάλυψε τα εξής:

  • Από τους 2.606 εφήβους που εξετάστηκαν, οι 62 είχαν διαβήτη (0,8%). Από αυτούς, οι 20 ήταν αδιάγνωστες περιπτώσεις (28,5%).
  • Βρέθηκαν επίσης 512 άτομα με προδιαβήτη (17,7%).
  • Ο προδιαβήτης ήταν πιο συχνός στους άνδρες από τις γυναίκες (22% έναντι 13,2%).

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη και του προδιαβήτη δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τον δρ Menke, “μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι το 87% των εφήβων με διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη είχαν διαβήτη τύπου-1 και αυτό είναι συνακόλουθο με τα ποσοστά στην δική μας έρευνα”.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν χρήση ινσουλίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου-1, ενώ όσοι δεν έκαναν χρήση ινσουλίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου-2.

http://www.medscape.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης

Διαβήτης: Τα πρώιμα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα

Διαβήτης: Τα ελληνικά βότανα που τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά