Διατροφή και πρόσληψη αρκετών πρωτεϊνών: Η κακή αναλογία πλήττει ακόμα και τα μαλλιά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την έκρηξη της «Παλαιολιθικής δίαιτας» μέχρι την συνεχώς αυξανόμενη τάση για κατανάλωση«σμούθις», είναι σαφές ότι οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε μία εμμονή για την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο το 25% του συνόλου των ενηλίκων κοιτάζουν τις ετικέτες των τροφίμων για να δουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εταιρεία NPD Group.

Όπως όμως σημειώνουν οι επιστήμονες οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν με βάση το σωματικό τους βάρος και τις δραστηριότητές τους. Κι ενώ φαίνεται ότι όλοι ασχολούνται με την πρόσληψη πρωτεΐνης τελικά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια του σώματος, όπως αναφέρει το περιοδικό «Eat This» που δείχνουν αν η ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης είναι αρκετή ή αν υπάρχει έλλειψη.

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο όλων των ανθρώπινων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποτελούν τους θύλακες των τριχών. Όταν κάποιος δεν τρώει αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα του θα προσπαθήσει να κρατήσει πρωτεΐνες στις «αποθήκες» του κι έτσι να μειωθεί η αναγέννηση των τριχών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια ή λέπτυνση των τριχών της κεφαλής, αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα σε κάποιους οργανισμούς, ενώ σε άλλους μετά από μήνες. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα είναι όμως αναστρέψιμο, έτσι μόλις αρχίσετε να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης τότε τα μαλλιά επανέρχονται κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ