Διακοπή ρεύματος: Τι πρέπει να ξέρετε για ό,τι περιέχει το ψυγείο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Διακοπή ρεύματος
Το καλοκαίρι, το αυξημένο φορτίο στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω της ταυτόχρονης χρήσης χιλιάδων κλιματιστικών οδηγεί κάποιες φορές σε διακοπή ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση, που το ψυγείο παύει να δουλεύει, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για την πιθανή αλλοίωση των τροφών.

Τροφές που έχουν ξεπαγώσει εντελώς ή μερικώς από το ψυγείο ή τον καταψύκτη από την διακοπή ρεύματος μπορούν να καταψυχθούν πάλι με ασφάλεια, μόνο εάν εξακολουθούν να περιέχουν κρυστάλλους πάγου, ή η θερμοκρασία τους είναι ακόμα στους 4° C και κάτω.

Η μερική απόψυξη μιας τροφής και η εκ νέου ψύξη της μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την γεύση της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι τροφές είναι επικίνδυνες για κατανάλωση.

Κατά τη διακοπή ρεύματος, εάν έχετε θερμόμετρο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη σας, είναι εύκολο να ξέρετε εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή. Όταν το ρεύμα επανέλθει μετά από κάποια διακοπή (συνηθισμένο φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες), ελέγξτε το θερμόμετρο. Αν γράφει 4° C και κάτω, οι τροφές είναι ασφαλείς και μπορούν να καταψυχθούν πάλι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην προσπαθήσετε να καθορίσετε αν μια τροφή είναι ασφαλής για κατανάλωση ή όχι, με το να την δοκιμάσετε για να δείτε αν έχει αλλοιωθεί η γεύση της! Δεν είναι δυνατόν να βασιστείτε στην εξωτερική εμφάνιση ή την οσμή, για να διαπιστώσετε αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή.

Σημείωση: Πάντα να πετάτε αμέσως οποιαδήποτε τρόφιμα στο ψυγείο, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με χυμούς από ωμό κρέας, το οποίο ενδεχομένως να ξεκίνησε να ξεπαγώνει από μια διακοπή ρεύματος!

Θα πρέπει να αξιολογήσετε κάθε τροφή του ψυγείου ξεχωριστά, για να ξέρετε αν είναι ασφαλής για να μπει και πάλι στο ψυγείο.

Διακοπή ρεύματος και αλλοίωση τροφών: Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές ως οδηγό

ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ και ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Βάλτε τα και πάλι στο ψυγείο μόνο αν έχουν ακόμα κρυστάλλους πάγου ή είναι σε θερμοκρασία κάτω των 4° C. Ισχύει τόσο για τα ωμά κρέατα, όσο και για τα ήδη μαγειρεμένα. Αν η θερμοκρασία τους έχει μείνει πάνω από τους 4° C για πάνω από 2 ώρες, τότε πετάξτε τα χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΑΥΓΑ

Γάλα, αυγά (έξω από το κέλυφος) και προϊόντα με αυγό, τυριά (μαλακά, ημίσκληρα, σκληρά, τριμμένα και φαγητά που περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και μαλακά τυριά: Βάλτε τα και πάλι στο ψυγείο μόνο αν έχουν ακόμα κρυστάλλους πάγου ή η θερμοκρασία τους δεν είναι πάνω από 4° C για πάνω από 2 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση πετάξτε τα.

Παγωτό, παγωμένο γιαούρτι: Πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως και να έχει.

ΦΡΟΥΤΑ

Σε μορφή χυμού: Βάλτε και πάλι στο ψυγείο αν είναι ακόμα παγωμένα. Αν έχουν περάσει αρκετές ώρες μακριά από την ψύξη, πετάξτε τα μόνο αν παρατηρήσετε ότι μουχλιάζουν, ή έχουν άσχημη μυρωδιά ή έχουν δημιουργήσει μια γλοιώδη κρούστα.

Φρέσκα φρούτα: Ισχύει σε γενικές γραμμές ό,τι και για τους χυμούς. Πετάξτε τα αν δείτε ότι μουχλιάζουν.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Σε μορφή χυμού: Βάλτε και πάλι στο ψυγείο αν είναι ακόμα παγωμένα. Πετάξτε τα μόνο σε περίπτωση που έμειναν σε θερμοκρασία άνω των 4° C για πάνω από 6 ώρες.

Φρέσκα λαχανικά: Ισχύει ό,τι και στους χυμούς λαχανικών.

ΨΩΜΙΑ, ΠΙΤΕΣ και ΓΛΥΚΑ

Ψωμί, μάφινς, κείκ, πίτες κλπ: Βάλτε τα και πάλι στο ψυγείο αν είναι ακόμα παγωμένα.

Κέικ, πίτες, γλυκά (απλά, αλλά και με γάλα ή αυγό ή τυριά): Πετάξτε τα αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία άνω των 4° C για πάνω από 2 ώρες.

ΑΛΛΑ

Σε περίπτωση που έχουν μείνει σε θερμοκρασία άνω των 4° C για πάνω από 2 ώρες και έχουν ξεπαγώσει, πετάξτε: φαγητά κατσαρόλας, φαγητά με ζυμαρικά ή ρύζι, “έτοιμα” φαγητά ψυγείου, πίτσες και λουκάνικα.

Πηγή: http://www.foodsafety.gov