Δίαιτα του Χάρβαρντ: Πώς γίνεται και γιατί λένε ότι προσθέτει 20% μακροζωίας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δίαιτα του Χάρβαρντ
Διατροφολόγοι λένε ότι ωφελεί ποικιλοτρόπως και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Καθένας που ξεκινάει ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, το κάνει έχοντας κάποια κίνητρα/στόχους, όπως το να αισθάνεται σωματικώς καλύτερα, να χάσει βάρος ή να διάγει μια πιο υγιεινή ζωή.

Εάν η μακροζωία είναι ο δικός σας στόχος, ίσως αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει.

Μια ομάδα ερευνητών προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μελετώντας ανθρώπους που ακολούθησαν ένα από 4 διαφορετικά διατροφικά πρότυπα:

  1. Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή
  2. Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς (MyPlate)
  3. Δείκτης Υγιεινής Διατροφής με βάση τα Φυτά
  4. Εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (γνωστός και ως “Δίαιτα Χάρβαρντ”)

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 36χρονης μελέτης. Είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, ένα από αυτά τα διατροφικά σχέδια, που αναπτύχθηκε ειδικά για την μελέτη, έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού: η δίαιτα του Χάρβαρντ.

Τι είναι η δίαιτα του Χάρβαρντ

Η Samantha Coogan (διευθύντρια του Διδακτικού Προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα) είπε ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το MyPlate, που αναπτύχθηκε το 2011. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές.

Και τα δύο διατροφικά πρότυπα συνιστούν ότι:

  • το 1/2 της μερίδας του πιάτου/γεύματος πρέπει να αποτελείται από φρούτα/λαχανικά
  • το 1/4 από δημητριακά ολικής αλέσεως και
  • το 1/4 από πρωτεΐνες

Η διαφορά είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συνιστά μεγαλύτερο ποσοστό λαχανικών έναντι φρούτων από το MyPlate.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι στις συστάσεις τους για λιπαρά και γαλακτοκομικά. Το MyPlate συνιστά μια μερίδα γαλακτοκομικών με κάθε γεύμα, αλλά η δίαιτα του Χάρβαρντ προτείνει να αντικαταστήσετε αυτά τα γαλακτοκομικά με ποτά όπως νερό, καφές ή τσάι.

“Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λόγω του υψηλότερου επιπολασμού της δυσανεξίας στην λακτόζη στις ΗΠΑ. Επιπλέον, προωθούν την αποφυγή των ζαχαρούχων ποτών γενικά και τον περιορισμό των γαλακτοκομικών ποτών σε 1-2 μερίδες την ημέρα”, εξήγησε η Coogan.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το MyPlate περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Απλώς προωθείται με διαφορετικό τρόπο.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συνιστά μέτριες ποσότητες υγιεινών λιπαρών (με την μορφή φυτικών ελαίων, όπως ελαιόλαδο, λάδι canola, σόγιας, φιστικιού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου) και να αποφεύγονται πλήρως τα τρανς λιπαρά.

δίαιτα του Χάρβαρντ

Δίαιτα του Χάρβαρντ: Ποια είναι τα οφέλη

Η Antonette Hardie, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη δίαιτα του Χάρβαρντ.

“Μερικά οφέλη περιλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης. Η απώλεια βάρους θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόσθετο όφελος αυτής της δίαιτας”, είπε η Hardie.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα οφέλη προκύπτουν επειδή αυτός ο τρόπος διατροφής είναι χαμηλός σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λίπη, τα οποία και τα δύο έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για τις προαναφερθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, χρησιμοποιεί την μέθοδο MyPlate σε συνδυασμό με την μεσογειακή διατροφή για να δημιουργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που οι περισσότεροι μπορούν να διατηρήσουν στην καθημερινότητά τους.

Η δίαιτα του Χάρβαρντ είναι περισσότερο ένα διατροφικό σχέδιο παρά μια δίαιτα

Η Hardie σημείωσε, ωστόσο, ότι η λέξη δίαιτα μπορεί να είναι λίγο λανθασμένη στην προκειμένη περίπτωση:

“Η λέξη δίαιτα έχει κάπως αρνητικό αντίκτυπο και συχνά κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι μια μόδα για γρήγορη απώλεια βάρους. Η Δίαιτα του Χάρβαρντ συνδυάζει την μέθοδο MyPlate με την μεσογειακή διατροφή για να δημιουργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες”.

Η Sharon Palmer, διαιτολόγος, συγγραφέας και blogger στο The Plant-Powered Dietitian, σημείωσε ότι αυτός ο τρόπος διατροφής είναι υψηλός σε υγιεινούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και φυτοχημικά, ενώ είναι χαμηλός σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπος και νάτριο.

“Αυτά είναι τα απαραίτητα για ένα πρόγραμμα διατροφής που προάγει τη βέλτιστη υγεία”, σχολίασε.

Τι πιστεύουν οι διατροφολόγοι για τη δίαιτα του Χάρβαρντ

Η Palmer είπε: “Θαυμάζω αυτό το διατροφικό σχέδιο, διότι βασίζεται στην κοινή λογική και στην έρευνα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες και είναι εύκολο να ακολουθηθεί. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι καλύτερο για τον πλανήτη”.

Η Hardie συμφωνεί: “Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διατροφής”. Ωστόσο, σημειώνει ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να μην το σκεφτόμαστε ως δίαιτα, αλλά μάλλον ως τεχνική για τη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η Coogan είπε ότι της αρέσει επειδή συμφωνεί πολύ με το MyPlate και οι διαφοροποιήσεις του αναφορικά με τα γαλακτοκομικά έχουν νόημα: “Μου αρέσει που δεν δαιμονοποιεί τα γαλακτοκομικά, αλλά συνιστά χαμηλότερη πρόσληψη”.

Μια άλλη πτυχή της δίαιτας του Χάρβαρντ που της αρέσει είναι ότι προτάσσει την ποιότητα έναντι της ποσότητας, όσον αφορά τους υδατάνθρακες.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαλειμματική δίαιτα: Τι είδος είναι η Δίαιτα του Πολεμιστή και πώς γίνεται

Δίαιτα του βραστού αυγού: Πώς γίνεται, πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα – Όλες οι τροφές που περιλαμβάνει

Δίαιτα βασικής ινσουλίνης: Πώς γίνεται και πώς συμβάλλει στον έλεγχο του διαβήτη

Δίαιτα του στρατιώτη: Πώς μπορεί να χάσετε 4,5 κιλά σε μία εβδομάδα – Μενού ανά ημέρα

Πώς λειτουργεί η δίαιτα μόνο με πρωτεΐνη – Πώς και πόσα κιλά χάνετε

φωτό: iStock