Χριστούγεννα και διατροφή: Ναι, η στρατηγική είναι για τους αδύναμους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Λένε ότι η στρατηγική είναι για τους αδύναμους. Δε διαφωνώ, πράγματι είμαστε «αδύναμοι» μπροστά στη θέα ενός εξαίρετου εδέσματος. Αν όμως υπάρχει επαναλαμβανόμενη πρακτική, που σημαίνει θεσμός, τότε μπορούμε οι «αδύναμοι» να γευτούμε, να τσουγκρίσουμε, να ξεφύγουμε αυτές τις λίγες μέρες. Υπάρχει η «διόρθωση» μέσω της επαναλαμβανόμενης πρακτικής, δηλαδή των υπόλοιπων 300+ ημερών, υπάρχει όμως και η «στρατηγική» κατά τη διάρκεια!

γράφει ο Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, ΜΕd, Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, www.dbertzeletos.gr

Πρώτα η αλήθεια για το λίπος

Η θερμιδική πρόσληψη πάνω από τις συνολικές καθημερινές ενεργειακές ανάγκες  μετατρέπεται σε ..λιπώδη ιστό, αρκεί αυτή η πρόσληψη να είναι μακροπρόθεσμη.

Είναι απλά μαθηματικά: Εισερχόμενες θερμίδες > εξερχόμενες θερμίδες :à τότε το ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό. Άρα παχαίνουμε;

Όχι δεν παχαίνουμε, μισό κιλό είναι ισοδύναμο με πλεόνασμα 3.500 θερμίδων, γι’ αυτό είναι σημαντική η «διόρθωση» (ελάττωση θερμίδων) τις επόμενες ή μεταξύ των εορτών ημέρες.

Γιορτές και κιλά

Δεν υπάρχουν έγκυρες και μεγάλες ελληνικές μελέτες που να εξετάζουν πόσα κιλά παίρνουν οι Έλληνες κατά τις γιορτές και αν τα χάνουν ύστερα. Αμερικάνοι ερευνητές (National Institutes of Health) έχουν διαπιστώσει ότι το πρόσθετο βάρος, μετά τις γιορτές, είναι επίμονο και παραμένει τουλάχιστον για ένα έτος στο 85% των συμμετεχόντων σε μια μεγάλη μελέτη τους.

Κάντε το υγιεινά φέτος..

Α. Υιοθετήστε συνήθειες στη μαγειρική

*Μειώστε τη ζάχαρη στα γλυκά που φτιάχνετε ή αντικαταστήστε την με γλυκαντικές ουσίες. Η αντικατάσταση μόνο ενός φλιτζανιού της ζάχαρης με ένα υποκατάστατο ζάχαρης μπορεί να περισώσει την παρουσία 750 θερμίδων!

*Φτιάξτε τα πατροπαράδοτα γλυκά σε μικρότερο μέγεθος (μπουκίτσες).

*Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί του εμπλουτισμένου λευκού αλευριού. Σώζετε θερμίδες και κυρίως ρυθμίζετε την έκκριση ινσουλίνης, άρα και την πείνα σας.

*Μειώστε τα λιπαρά με έξυπνο και πρακτικό τρόπο, μαγειρέψτε με το αποβουτυρωμένο γάλα αντί του πλήρους ή του γάλακτος 2%. Τα φαγητά σας θα είναι εξίσου κρεμώδη και θα σώσετε 70-80 θερμίδες.

*Αλλάξτε λίγο γεύσεις, υπάρχουν κι άλλες γεύσεις, λίγο πιο ξινές, λίγο ανατρεπτικές. Αντί της αγοραστής ή χειροποίητης μαγιονέζας δοκιμάστε τη χρήση της μισής ποσότητας από την κανονική μαγιονέζα, ενώ η άλλη μισή να είναι γλυκόξινη σάλτσα μειωμένων λιπαρών (πχ χρήση μπαλσάμικου).

Β. Έχετε τη στρατηγική σας

*Μην πάτε νηστικοί στο «μεγάλο τραπέζι».

*Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν το «μεγάλο τραπέζι» ..«ανοίγει» η όρεξη ..υπάρχει και η πρόκληση των ξηρών καρπών.

*Κάνετε χωροταξία στο πιάτο σας ,  ¼ ορεκτικά-αμυλώδη, ¼ κρέας, ½ σαλάτα.

*Προτιμάτε την κατανάλωση σχετικά ζεστών εδεσμάτων κι όχι κρύων, είναι πιο εύκολος ο κορεσμός έτσι.

*Αφαιρείτε το εμφανές λίπος με το πιρούνι σας, προτιμάτε σαλάτες χωρίς βαριά ντρέσιγκς.