Απλοί τρόποι για να αισθανθείτε καλύτερα, αν φάτε και πιείτε πολύ στις γιορτές

  • Ρούλα Τσουλέα
γιορτές
Οι συστάσεις των ειδικών για να καταπραΰνετε καούρες, φούσκωμα, δυσπεψία και παρεπόμενα της μέθης.

Οι υπερβολές είναι συνηθισμένες στις γιορτές και πολλοί έχουν πεπτικά και άλλα προβλήματα εξαιτίας τους. Αν και ιδανικά πρέπει να τις αποφύγουμε, υπάρχουν απλοί τρόποι για να καταπραΰνουμε συνηθισμένες συνέπειές τους. Επιστήμονες από Βρετανία και ΗΠΑ έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για κάθε περίπτωση.

Πιείτε γάλα για τις καούρες

Οι καούρες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα στις γιορτές. Γιατί; Εν μέρει διότι τα γεύματα που καταναλώνουμε περιέχουν πολλά λιπαρά – από το χοιρινό κρέας μέχρι τις κρέμες γάλακτος και το φρέσκο βούτυρο στα γλυκά.

Τα λιπαρά επιβραδύνουν την γαστρική κένωση, δηλαδή την κίνηση της τροφής από τον στόμαχο στο λεπτό έντερο. Η συνέπεια είναι να παραμένει περισσότερη ώρα γεμάτο το στομάχι και να συσσωρεύεται γαστρικό οξύ. Το οξύ αυτό είναι πιθανό να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου (κάψιμο) πίσω από το στέρνο.

Αν δεν έχετε κάποιο φάρμακο για τις καούρες στο σπίτι, πιείτε γάλα, συνιστά ο Dr. Peter Whorwell, ομότιμος καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Θα παράσχει παροδική ανακούφιση από το κάψιμο.

Αντιθέτως, μην πιείτε φρουτοχυμό, διότι είναι όξινος και θα επιδεινώσει τις καούρες. Την ίδια επίδραση έχει και το «δυνατό» τσάι μέντας, παρότι μερικές φορές συνιστάται για να «ηρεμεί» το στομάχι και να διευκολύνει την πέψη. Το αφέψημα αυτό χαλαρώνει την βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, εξηγεί ο καθηγητής. Με αυτό τον τρόπο όμως διευκολύνει την παλινδρόμηση.

Προσέξτε όμως: Αν οι καούρες συνοδεύονται από έντονο πόνο στο στήθος που αντανακλά στο αριστερό χέρι,  στη γνάθο ή στην πλάτη, ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια. Μπορεί να είναι έμφραγμα. Και αν οι καούρες δεν υποχωρήσουν σε λίγες μέρες, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Νικήστε τα παρεπόμενα της μέθης

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ οφείλονται στην αφυδάτωση. Το αλκοόλ καταστέλλει την αντιδιουρητική ορμόνη (ή αγγειοπιεσίνη ή βασοπρεσίνη), η οποία στέλνει μηνύματα στους νεφρούς για να κατακρατούν υγρά.

Δίχως αυτή την ορμόνη, η αποβολή υγρών αυξάνεται και ο οργανισμός αφυδατώνεται. Για τον ίδιο λόγο θα νιώθετε και έντονη δίψα. Επιπλέον, το αλκοόλ ερεθίζει το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου και διεγείρει την παραγωγή γαστρικού οξέος, με συνέπεια ναυτία και πόνο.

Δυστυχώς στις γιορτές αυξάνεται πολύ και η κατανάλωση αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, το ένα τέταρτο των ετήσιων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών συνήθως καταγράφεται τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Ποια είναι η λύση; «Να πίνετε πολύ νερό», απαντά η οικογενειακή ιατρός Dr. Ann Nainan, από το Λονδίνο. «Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν μπείτε για ύπνο το βράδυ μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Όταν ξυπνήσετε πιείτε ακόμα ένα. Ύστερα, στη διάρκεια της πρώτης μέρες από τη μέθη, να πιείτε συνολικώς 8-10 ποτήρια νερό».

Υπερκατανάλωση σημαίνει ότι πρόσληψη πέντε ή περισσότερων ποτών σε μία περίσταση. Θα χρειασθούν έως 24 ώρες για να απαλλαγεί ο οργανισμός σας από τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ.

Εκτός από υγρά, πάρε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πονοκέφαλο (εάν είναι ασφαλή για εσάς). Να φάτε επίσης ένα υγιεινό πρωινό (π.χ. βραστό αυγό με ψωμί) για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτά μειώνονται καθώς το ήπαρ προσπαθεί να διασπάσει το αλκοόλ και η υπογλυκαιμία εντείνει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία.

Να αποφύγετε τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά έως ότου συνέλθετε, διότι τα λίπη επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και καταπονούν το πεπτικό.

Περπατήστε για να φύγει το φούσκωμα

Το πολύ και πλούσιο φαγητό στις γιορτές μοιραία προκαλεί φούσκωμα. Αν δεν σταματήσετε εγκαίρως το φαγητό, πηγαίνετε έναν περίπατο μετά το γιορτινό τραπέζι, συνιστά ο Dr. Whorwell.

Όπως εξηγεί, η βάδιση διεγείρει το έντερο. Επιπλέον, αυξάνει τη ροή αίματος σε όλους τους μυς του σώματος, επομένως και σε αυτούς του πεπτικού. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η μετακίνηση της τροφής από το στομάχι έως το έντερο και μειώνεται το φούσκωμα.

Μπορείτε επίσης να πιείτε ένα χαμομήλι, για να διασπαστούν τα αέρια στην πεπτικό οδό. Αν, όμως, παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε. Περιέχει μία αιμολυτική ουσία (λέγεται κουμαρίνη) που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Τέλος, δοκιμάστε να τρίβετε την κοιλιά σας από τα δεξιά προς τα αριστερά, για να διευκολυνθεί η αποβολή αερίων.

Καταπολεμήστε τη δυσπεψία

Η δυσπεψία επίσης είναι συχνό φαινόμενο στις γιορτές, ιδίως στη μέση και τρίτη ηλικία. Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με συνδυασμό πεπτικών συμπτωμάτων, αναφέρει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Καούρες
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Ερυγές (ρέψιμο) και πεπτικά αέρια
  • Παλινδρόμηση φαγητού ή υγρών με πικρή γεύση στο στόμα

Για να αντιμετωπίσετε γρήγορα τη δυσπεψία μπορείτε να πιείτε μία σόδα ή ένα φλιτζάνι χαμομήλι ή ένα αφέψημα με τζίντζερ (πιπερόριζα). Αν παίρνετε αντιπηκτικά, ρωτήστε τον γιατρό σας αν επιτρέπετε να πίνετε χαμομήλι. Μην πιείτε όμως ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. καφέ, τσάι κ.λπ.) ούτε αναψυκτικά με ανθρακικό διότι μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματά σας.

Φωτογραφία: iStock