Ανατροπή: Η γρίπη των πτηνών περνάει και στο παστεριωμένο γάλα του εμπορίου

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Βρέθηκαν «ίχνη» του DNA του ιού στο παστεριωμένο γάλα. Οι εκτιμήσεις των Αρχών, οι επικρίσεις από τους επιστήμονες.

Η διασπορά του ιού Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ φαίνεται πως είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αρμόδιες Αρχές της χώρας.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι εντόπισε θραύσματα του DNA του ιού σε «αντιπροσωπευτικά εθνικά δείγματα» παστεριωμένου γάλακτος του εμπορίου.

Η FDA αναφέρει ότι είναι αναμενόμενο με την παστερίωση να απομένουν στο γάλα κάποια θραύσματα των ιών. Εκτιμά λοιπόν ότι τα θραύσματα του ιού Η5Ν1 που βρήκε, δεν ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές. Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι πραγματοποιεί ειδικές καλλιέργειες στο εργαστήριο για να βεβαιωθεί ότι αυτό ισχύει πέραν πάσης αμφιβολίας.

«Έως στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα που να αλλάζει την αξιολόγησή μας ότι η εμπορική προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής», τονίζει. Και προσθέτει πως τα ευρήματα από πολλαπλές έρευνες θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες.

Η είδηση αυτή προκάλεσε επικριτικά σχόλια από τους επιστήμονες και τον αμερικανικό Τύπου, που ήδη ψέγονται το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) για αργά αντανακλαστικά στο σημαντικό αυτό θέμα δημοσίας Υγείας.

Η κύρια κατηγορία είναι ότι παρέχει πληροφορίες με το σταγονόμετρο. Δεν δημοσιοποιεί όλα τα γενετικά δεδομένα, τον αριθμό των μολυσμένων ζώων και τις άλλες λεπτομέρειες που συγκεντρώνει για την πορεία της επιδημίας.

Δεν δίνουν λεπτομέρειες

«Η διασπορά στις αγελάδες είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι μας έκαναν να πιστεύουμε», δήλωσε στο CNN ο Dr. Eric Topol, ιδρυτής του φημισμένου Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια. «H FDA εκτιμά ότι η προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής, αλλά η κρίση αυτή δεν βασίζεται ακόμα σε εκτεταμένη αξιολόγηση, όπως η ίδια παραδέχεται. Επιπλέον, δεν θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και σιγουριά διότι έρχεται στον απόηχο του κακού χειρισμού από το USDA».

Και η ίδια η FDA, όμως, δεν δίνει λεπτομέρειες ούτε για τον αριθμό των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος που βρέθηκαν θετικά για γρίπη των πτηνών, ούτε για την προέλευσή τους, σημειώνουν οι New York Times.

Διαβάστε ακόμα Γρίπη των πτηνών: Ανησυχίες ότι εξαπλώνεται «σιωπηλά» ανάμεσα στις αγελάδες

Και οι δύο αυτές πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Το πρόβλημα με τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι νομίζουμε», λέει στην εφημερίδα ο Dr. David O’Connor, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison. «Αυτό θα ήταν πολύ ανησυχητικό – όχι ότι το ίδιο το γάλα θα ήταν επικίνδυνο».

Τι είναι γνωστό έως τώρα

Το USDA επιβεβαίωσε στα τέλη Μαρτίου ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στο Τέξας και το Κάνσας. Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που εντοπιζόταν σε αγελάδες ο ιδιαίτερα παθογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI).

Έκτοτε, ο ιός Η5Ν1 έχει εντοπιστεί σε 32 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες. Ωστόσο οι επιστήμονες κατηγορούν το USDA ότι δημοσιοποιεί πολύ λίγες πληροφορίες για τον ιό και με πολύ αργό ρυθμό.

Επιπλέον, υπάρχουν και πράγματα που αποκρύπτει. Έχει λ.χ. ανακοινώσει ότι οι αγελάδες με γρίπη των πτηνών δεν τρώνε τόσο πολύ όσο συνήθως. Επιπλέον, το γάλα που παράγουν είναι πιο πηχτό και αποχρωματισμένο.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο ιός ανιχνεύθηκε σε ένα κοπάδι στη Βόρεια Καρολίνα που δεν είχε κανένα σύμπτωμα!

Επιπλέον, οι κτηνίατροι που ελέγχουν τα μολυσμένα ζώα εντόπισαν υψηλό φορτίο του ιού Η5Ν1 στο γάλα που παρήγαγαν. Αντιθέτως, τα δείγματα από τους πνεύμονές τους δεν έδειχναν ιδιαίτερη λοίμωξη. Η αντίφαση αυτή τους έκανε να πιστέψουν ότι η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται στις αγελάδες μέσω του αρμέγματος.

Πώς όμως έφτασε η γρίπη των πτηνών να μολύνει τις συσκευές αρμέγματος; Σε κάποιες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε πως οι αγελάδες μολύνθηκαν ερχόμενες σε επαφή με άρρωστα πτηνά. Σε άλλες ότι υπήρξε μετάδοση λόγω της διαπολιτειακής μετακίνησης των ζώων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ουδείς γνωρίζει τι έχει συμβεί.

Η παστερίωση

Οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ κατ’ επανάληψιν έχουν διαβεβαιώσει το κοινό ότι το γάλα του εμπορίου είναι ασφαλές. Και αυτό διότι εφαρμόζονται δύο μέτρα:

  1. Το γάλα από τα άρρωστα ζώα απορρίπτεται
  2. Το υπόλοιπο παστεριώνεται πριν διατεθεί στο εμπόριο

Η παστερίωση σκοτώνει ιούς και βακτήρια με τη βοήθεια της θερμότητας. Οι ιοί της γρίπης γενικώς αδρανοποιούνται με την παστερίωση. Το αν όμως αυτό ισχύει και για τον ιδιαίτερα παθογόνο ιό Η5Ν1 είναι κάτι που τώρα ελέγχεται.

Φωτογραφία: iStock