Ανανάς: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα οφέλη που παρέχει στην υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
ανανάς
Πόσες θερμίδες και ποια θρεπτικά συστατικά παρέχει ο φρέσκος ανανάς. Ο ρόλος του στην επούλωση των ιστών, το σωματικό βάρος, τη φλεγμονή και την πέψη. Ποιοι πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν τον καταναλώσουν.

Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο εύγευστα φρούτα και περιέχει τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά, ώστε παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται φρέσκος ή σε φυσικό χυμό (αλλά όχι σε σιρόπι) παρέχει λίγες θερμίδες, επομένως έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή (και) για διαφύλαξη του σωματικού βάρους.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποια είναι η θρεπτική αξία του ανανά και τι οφέλη παρέχει στην υγεία, βάσει των έως τώρα επιστημονικών μελετών.

Η θρεπτική αξία

Ο ανανάς έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ, που τον καθιστούν υγιεινό επιδόρπιο, συνοδευτικό, αλλά και σνακ. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος ανανάς (165 γραμμάρια) παρέχει 75 θερμίδες, χωρίς χοληστερόλη, νάτριο (αλάτι) ή λιπαρά.

Επιπλέον, το ίδιο φλιτζάνι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Βιταμίνη C. Παρέχει το περίπου ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) της βιταμίνης. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό. Ενδέχεται να καταπολεμά τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και την αρθρίτιδα.
  • Μαγγάνιο. Ο ανανάς περιέχει ανά φλιτζάνι περισσότερο από το 100% της ΣΗΔ μαγγανίου. Το μαγγάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών, στον μεταβολισμό και στην ανοσοποιητική απόκριση.
  • Φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ανανά μπορεί να καλύψει το 10% των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες. Αυτές είναι απαραίτητες για υγιές έντερο και ρύθμιση της πείνας, τονίζει η Dr. Zumpano.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο ανανάς περιέχει αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργάζεται την ενέργεια από τα τρόφιμα. Είναι επίσης απαραίτητες για τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς.
  • Ιχνοστοιχεία. Ο ανανάς περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, όπως χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο.

Επούλωση των ιστών

Ο ανανάς είναι το μοναδικό φυσικό τρόφιμο που περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο το οποίο συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος και των ιστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη παράγει ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τον πόνο και το οίδημα (πρήξιμο).

Η κατανάλωση του ενζύμου αυτού από τον ανανά μπορεί επίσης να συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος μετά από εγχείρηση ή τραυματισμό.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Η ανάπτυξη φλεγμονής είναι μία φυσική διαδικασία που αναπτύσσεται όταν ο ανθρώπινος οργανισμός καταπολεμά κάποια νόσο. Ωστόσο η χρονία φλεγμονή ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Η βρομελίνη που περιέχει ο ανανάς ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να καταπραΰνει και τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Ενδέχεται επίσης να καταστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως όποιος τρώει συστηματικά ανανά δεν θα εκδηλώσει καρκίνο. Εν τούτοις, «η καθημερινή κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, είναι καλός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου αναπτύξεως της νόσου», διευκρινίζει η ειδικός.

Διευκόλυνση της πέψης

Οι φυτικές ίνες που περιέχει ο ανανάς είναι πολύτιμες για την υγεία του πεπτικού, καθώς διευκολύνουν την πέψη και την κένωση του εντέρου. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι και η βρομελίνη  μπορεί να δρα κατ’ ανάλογο τρόπο.

Έλεγχος του σωματικού βάρους

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για την σωστή απώλεια βάρους. Ο ανανάς μπορεί να κατέχει ξεχωριστή θέση σε ένα τέτοιου είδους διαιτολόγιο, διότι τα ένζυμά του ενδέχεται να συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

«Οι έως τώρα μελέτες του ανανά ως βοηθήματος αδυνατίσματος έχουν διεξαχθεί σε ζώα. Επομένως χρειαζόμαστε κι άλλα επιστημονικά δεδομένα για να βεβαιωθούμε», επισημαίνει η Dr. Zumpano. «Σίγουρα, όμως, δεν βλάπτει εάν κάποιος προσθέσει λίγο ανανά στη διατροφή του».

Ανάρρωση μετά τη γυμναστική

Ο ανανάς μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασκουμένους να επιστρέψουν ταχύτερα στην προπόνησή τους. «Μπορεί να δράσει καταπραϋντικά στη φλεγμονή που  προκαλεί στους μυς η προπόνηση, βοηθώντας τους να αναρρώσουν ταχύτερα», εξηγεί η ειδικός.

Τι να προσέχετε

«Αν και μερικά από τα οφέλη του ανανά χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την υγεία. Εντάξτε τον λοιπόν συστηματικά στη διατροφή σας και δεν θα χάσετε», συνιστά η Dr. Zumpano.

Ωστόσο, πριν το κάνετε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, ιδίως εάν παίρνετε φάρμακα. Και αυτό διότι ο ανανάς περιέχει συστατικά που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντιβιοτικά, αιμολυτικά (αντιθρομβωτικά) και ηρεμιστικά φάρμακα.

Να αποφεύγετε επίσης την υπερκατανάλωση, διότι μπορεί να προκαλέσει ναυτία και διάρροια. Να μην τρώτε, τέλος, ποτέ άγουρο ανανά, διότι μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό και έντονο έμετεο.

Φωτογραφία: iStock