Αν δείτε αυτό στο δέρμα μετά από γεύμα με θαλασσινά, πηγαίνετε επειγόντως στον γιατρό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θαλασσινά
Εάν τρώτε ωμά, ή άψητα θαλασσινά, διατρέχετε τον σπάνιο αλλά σοβαρό κίνδυνο να προσβληθείτε από θανατηφόρες ασθένειες.

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να τρώμε οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά, που συχνά ξεχνάμε τους πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που προκύπτουν από την κατανάλωση θαλασσινών, τα οποία δεν έχουν μαγειρευτεί καλά.

Οι μωβ φουσκάλες στο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι σαρκοφάγου βακτηρίου από ωμά οστρακοειδή

Ένας 50χρονος στην Ιντιάνα των ΗΠΑ έφαγε μια μερίδα στρείδια σε εστιατόριο και τρεις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα. Νοσηλεύτηκε για σχεδόν έναν μήνα. Σύμφωνα με το The Herald Bulletin, ο 50χρονος παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη λίγες μέρες μετά την κατανάλωση των στρειδιών. Η σύζυγός του τον παρακάλεσε να αναζητήσει ιατρική φροντίδα καθώς η λοίμωξή του είχε γίνει εμφανής στα πόδια του, όπου βγήκαν μωβ φουσκάλες και είχε αυξανόμενο πόνο.

Όπως αποδείχθηκε, ο 50χρονος προσβλήθηκε από μια σαρκοφάγο ασθένεια από τα στρείδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διαγνώστηκε με νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Η πολύ σοβαρή νόσος προκλήθηκε από ένα βακτήριο το οποίο ζει στο νερό και είναι γνωστό ως Vibrio vulnificus.

Άλλα σημάδια αυτής της νόσου περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο και πυρετό

Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν και άλλα σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε, επειδή τα συμπτώματα της νόσου συχνά εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

Τα πιο κοινά σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν:

  • κόκκινη, ζεστή ή πρησμένη περιοχή του δέρματος που εξαπλώνεται γρήγορα
  • έντονος πόνος και
  • πυρετός

Το CDC συμβουλεύει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό.

Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας είναι πολύ άσχημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • έλκη
  • φουσκάλες ή μαύρες κηλίδες στο δέρμα
  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • πύον ή έκκριση υγρού από την μολυσμένη περιοχή
  • ζάλη
  • κόπωση
  • διάρροια
  • ναυτία

Η λοίμωξη μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων θαλασσινών

Υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αλλά το CDC λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τα βακτήρια Vibrio ειδικά μετά την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς οστρακοειδών, συνηθέστερα στρείδια. Ωστόσο, ορισμένα είδη βακτηρίων Vibrio μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματική μόλυνση εάν μια ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε αλάτι ή υφάλμυρο νερό. Είναι επίσης πιθανό τα βακτήρια να οδηγήσουν σε μόλυνση εάν τα ωμά θαλασσινά ή οι ωμοί χυμοί θαλασσινών έρχονται σε επαφή με ανοιχτή πληγή στο δέρμα.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης με βακτήρια Vibrio, το CDC προτείνει την αποφυγή ακατέργαστων, ή μη επαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών.

Επιπλέον, «εάν έχετε πληγή (συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης, τρύπημα για σκυλαρίκι, ή τατουάζ), αποφύγετε την επαφή με αλμυρό νερό ή υφάλμυρο νερό, ή καλύψτε την πληγή με αδιάβροχο επίδεσμο».

Πηγές: https://www.livescience.com, https://www.cdc.gov (1), https://www.cdc.gov (2), https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να ξεχωρίσετε τα φρέσκα θαλασσινά – Τι κάνουμε σε περίπωση δηλητηρίασης

φωτό: iStock