Αλτσχάιμερ: 49% μικρότερος κίνδυνος αν έχετε αρκετά Ω3 λιπαρά οξέα στο αίμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο DHA στο αίμα έχουν 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ έναντι εκείνων με χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Λιπαρών Οξέων (FARI).

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Aleix Sala-Vila, πρότεινε ότι η παροχή επιπλέον διατροφικών Ω3 λιπαρών οξέων DHA, ειδικά για όσους φέρουν το γονίδιο ApoE4 (το οποίο σχεδόν διπλασιάζει την ευαισθησία ενός ατόμου να αναπτύξει Αλτσχάιμερ) μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου.

Μια τέτοια οικονομικά αποδοτική, χαμηλού κινδύνου διατροφική παρέμβαση, όπως αυτή, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς έγινε και τι έδειξε η μελέτη για Αλτσχάιμερ και Ω3 λιπαρά οξέα

Σε αυτήν την προοπτική μελέτη παρατήρησης οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ επίσης εξέτασαν και την αλληλεπίδρασή του με το γονίδιο APOE-ε4.

Διαβάστε επίσης: Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες

Ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ στο υψηλότερο πεμπτημόριο RBC DHA (Q5, >6,1%) ήταν 49% χαμηλότερος σε σύγκριση με το χαμηλότερο πεμπτημόριο (Q1, <3,8%). Μια αύξηση του RBC DHA από το Q1 στο Q5 είχε προβλεφθεί ότι θα παρέχει περίπου 4,7 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη DHA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλότερου κινδύνου, όπως αυτά που φέρουν το γονίδιο APOE-ε4, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τα υψηλότερα επίπεδα DHA από τους μη φορείς του γονιδίου.

Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία από την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ με κάτι τόσο απλό όσο μια διατροφική παρέμβαση όπως το DHA από τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι επίσης σημαντικός.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι “δεδομένου ότι οι εκτιμώμενες πληρωμές υγειονομικής περίθαλψης το 2021 για όλους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλες άνοιες ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ (χωρίς τη φροντίδα από μέλη της οικογένειας και άλλους μη αμειβόμενους φροντιστές), οποιαδήποτε οικονομικά αποδοτική στρατηγική για την καθυστέρηση της νόσου είναι ύψιστου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία” και ότι η καθυστέρηση της εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 5 χρόνια οδηγεί σε 2,7 επιπλέον χρόνια ζωής και 4,8 επιπλέον έτη χωρίς τη νόσο.

Πώς αυτή η έρευνα σχετίζεται με άλλες σε αυτόν τον τομέα

“Η μελέτη μας είναι σύμφωνη με αυτή των Tan et al. που βρήκαν συσχετίσεις της ποσότητας DHA στο αίμα με τη γνωστική απόδοση και με μετρήσεις του εγκεφάλου (με το υψηλότερο DHA να σχετίζεται με ευεργετικά αποτελέσματα) στην ίδια ομάδα συμμετεχόντων που μελετήθηκε εδώ”, δήλωσε ο δρ. William S. Harris, πρόεδρος του FARI και ανώτερος συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης.

“Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πριν από 15 χρόνια παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν από τους Schaefer et al. στους γονείς των ατόμων που ήταν το επίκεντρο αυτής της παρούσας έρευνας.

Τότε ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες στο ανώτερο τεταρτημόριο της φωσφατιδυλοχολίνης του πλάσματος DHA παρουσίασαν σημαντική (47%) μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα”, συνέχισε ο δρ. Harris.

«Παρόμοια ευρήματα μετά από μια γενιά στον πληθυσμό αυτό σε μια παρόμοια γενετική δεξαμενή παρέχουν σημαντική επιβεβαίωση αυτής της σχέσης λιπαρών οξέων DHA και άνοιας».

Πηγή: https://neurosciencenews.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Σε ποιες τροφές θα τα βρείτε

Τα καρύδια προστατεύουν από το Alzheimer

10 προβλήματα υγείας προειδοποιούν για νόσο Αλτσχάιμερ έως και 10 χρόνια νωρίτερα

Alzheimer: Στο 98% των ασθενών ξεκινάει με αυτό το σύμπτωμα – Δυστυχώς σπανίως το συνειδητοποιούμε