Αλκοόλ: Η ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει πόσο κινδυνεύουν οι νέες  και μεσήλικες γυναίκες, καθώς και οι άνδρες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε όποια ηλικία κι αν συμβαίνει. Ωστόσο ειδικά για τις νεαρές και τις μεσήλικες γυναίκες, ακόμα και η μικρή κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, ηλικίας 18 έως 65 ετών. Όπως έδειξε, οι νεαρές και οι μεσήλικες γυναίκες οι οποίες πίνουν λίγο πάνω από ένα ποτό την ημέρα (οκτώ την εβδομάδα), έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια έναντι όσων πίνουν λιγότερο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άνδρες και γυναίκες που κάνουν κατάχρηση, πίνοντας καθημερινά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για μερικά από τα ευρήματά τους. «Στις γυναίκες βλέπαμε συνεχώς αυξημένο κίνδυνο, ακόμα και χωρίς υπερκατανάλωση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jamal Rana, καρδιολόγος στον ιατρικό όμιλο Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνιας. «Δεν περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα στις νέες γυναίκες, διότι συνήθως θεωρούνται προστατευμένες από την καρδιοπάθεια πριν την εμμηνόπαυση».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 430.000 ασθενείς του ιατρικού ομίλου Kaiser Permanente. Σχεδόν 189.000 ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 44 ετών και δεν έπασχαν από καρδιοπάθεια όταν άρχισαν οι γιατροί να παρακολουθούν την υγεία τους.

Οι εθελοντές παρείχαν πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ, όταν πήγαιναν στους γιατρούς για προληπτικές εξετάσεις. Έτσι οι ερευνητές τους ταξινόμησαν σε κατηγορίες ως εξής:

  • Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (1 ή 2 ποτά την εβδομάδα για άνδρες και γυναίκες)
  • Μέτρια κατανάλωση (3-14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες, 3-7 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες
  • Υψηλή κατανάλωση (15 ποτά ή περισσότερα την εβδομάδα για τους άνδρες, 8 ποτά ή περισσότερα την εβδομάδα για τις γυναίκες)
  • Υπερκατανάλωση (πάνω από 3 ποτά ημερησίως οι γυναίκες, πάνω από 4 ποτά ημερησίως οι άνδρες)

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης, 3.108 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέπτυξαν καρδιοπάθεια. Όσο περισσότερο αλκοόλ έπινε κάποιος, τόσο περισσότερο κινδύνευε να εκδηλώσει καρδιολογικό πρόβλημα.

Ωστόσο οι γυναίκες κινδύνευαν αισθητά περισσότερο από τους άνδρες. Όσες ανήκαν στην κατηγορία με την «υψηλή κατανάλωση» είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσες ανήκαν στην «χαμηλή κατανάλωση». Είχαν επίσης 29% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσες έπιναν «μέτρια».

Αντιθέτως, οι άνδρες της «υψηλής κατανάλωσης» είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν «μέτρια κατανάλωση».

Τον μέγιστο κίνδυνο διέτρεχαν οι γυναίκες που έκαναν υπερκατανάλωση. Είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας, έναντι όσων έπιναν «μέτριες» ποσότητες αλκοόλ.

«Για δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά. Ολοένα περισσότερες μελέτες, όμως, την καταρρίπτουν», τόνισε ο Dr. Rana.

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο Επιστημονικές Συναντήσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock