Ακόμη κι ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρασί
Όσοι πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν κατά 20% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι ένα ποτηράκι κρασί καθημερινά δεν είναι τόσο υγιεινό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Χαρτζ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research«, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 400.000 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 85 ετών.

Η μελέτη συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός έως δύο μερίδων αλκοόλ τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (ποσότητα που γενικά θεωρείται μη επιβλαβής ή και υγιεινή), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20%, σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία ποτά την εβδομάδα.

«Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι ένα με δύο ποτά τη μέρα δεν είναι κάτι κακό ή ότι μπορούν ακόμη και να κάνουν καλό στην υγεία. Όμως τώρα ξέρουμε ότι ακόμη και οι πιο ελαφριοί πότες έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε η Χαρτς. Πρόσθεσε ότι «μια αύξηση κινδύνου κατά 20% στην ηλικία των 75 ετών μεταφράζεται σε πολύ περισσότερους πρόωρους θανάτους από ό,τι στην ηλικία των 25».

Μολονότι μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το δυνητικό όφελος υπεραντισταθμίζεται από άλλους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, όπως για καρκίνο. Όπως είπε η Χαρτς, «αναφορικά με τον κίνδυνο καρκίνου, και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ είναι επιβλαβής».

Είχε προηγηθεί πρόσφατα μια μεγάλη μελέτη (μετα-ανάλυση) στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet», που είχε ανασκοπήσει πάνω από 700 δημοσιευμένες έρευνες και είχε συμπεράνει ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ