Αυτό το αγαπημένο φρούτο προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
φράουλες
Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις που έχουν στον εγκέφαλο τα πλούσια σε ανθοκυανίνες φρούτα.

Λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Σε μελέτη με υπέρβαρους εθελοντές που είχαν ήπια νοητική διαταραχή διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά ένα φλιτζάνι είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους τρεις μήνες αργότερα.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά των φρούτων ασκούν νευροπροστατευτική δράση.

Τα συστατικά αυτά είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες προσδίδουν στις φράουλες και τα άλλα είδη μούρων το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά μόρια, τα οποία προκαλούν χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν επίσης τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν πως όσοι τρώνε τακτικά φράουλες ή άλλα μούρα  έχουν πιο βραδύ ρυθμό έκπτωσης των νοητικών δεξιοτήτων τους, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Robert Krikorian, ομότιμος καθηγητής Ψυχονευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 30 υπέρβαρους εθελοντές, οι 25 εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 50 έως 65 ετών. Όλοι είχαν συμπτώματα ήπιας νοητικής διαταραχής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας.

Επί 12 εβδομάδες οι εθελοντές δεν κατανάλωσαν καθόλου φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες ή άλλα είδη μούρων. Κάθε πρωί όμως λάμβαναν ένα διατροφικό συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης, το οποίο διέλυαν σε νερό. Οι μισοί έπαιρναν σκόνη που αντιστοιχούσε σε ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες. Οι υπόλοιποι έπαιρναν μία ανενεργό ουσία (placebo).

Στην πραγματικότητα, η σκόνη από τις φράουλες ήταν 13 γρ. που είχαν παρασκευαστεί από 130 γρ. ολόκληρων φρούτων. Η ποσότητα αυτή παρείχε στους συμμετέχοντες 36,8 mg ανθοκυανινών ημερησίως.

Πριν και μετά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωσαν διάφορα τεστ μνήμης και νοητικών δεξιοτήτων. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης την ψυχική διάθεση και τον μεταβολισμό τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν την σκόνη από τις φράουλες είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. Είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ειδικότερα, οι εθελοντές που κατανάλωναν φράουλες είχαν σημαντική βελτίωση στην επεξεργασία της μνήμης. Είχαν επίσης αισθητή μείωση στην παρεμβολή στη μνήμη, μία διαδικασία κατά την οποία η εκμάθηση ενός πράγματος παρεμβαίνει στην συγκράτηση στη μνήμη ενός άλλου.

Επιπλέον, διέπρεψαν σε τεστ ανάκλησης λέξεων, χωρίς να παρουσιάσουν ενδείξεις ότι μπερδεύονταν.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι και άλλα μούρα (π.χ. βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλλα) ασκούν ανάλογες επιδράσεις.

Η νέα μελέτη ήταν μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερη. Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι να τρώμε καθημερινά ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, αντί να περιοριζόμαστε σε ένα (συνήθως μπανάνα, μήλο ή πορτοκάλι).

Φωτογραφία: iStock