Αυτό μπορεί να είναι το Νο 1 φρούτο για υγεία και μακροζωία

  • Ρούλα Τσουλέα
σταφύλια
Τι δείχνουν νέες έρευνες για τα οφέλη που παρέχει στην υγεία. Πως επηρεάζει το ήπαρ, τον εγκέφαλο και τον μεταβολισμό. Ο ρόλος του στην μακροζωία. Τι εκτιμούν οι ερευνητές.

Την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε να φάτε ένα φρούτο, μην διαλέξετε τυχαία ένα από το ψυγείο. Προτιμήστε λίγα σταφύλια, διότι όχι μόνο είναι πεντανόστιμα, αλλά μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ερευνητές από το Σπρίνγκφιλντ, της Μασαχουσέτης, πραγματοποίησαν μελέτη στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας ότι ποσότητα σταφυλιών που αντιστοιχεί σε δύο φλιτζάνια ημερησίως μπορεί να οδηγήσει:

  • Σε μειωμένο κίνδυνο συσσώρευσης «λίπους στο συκώτι». Η κατάσταση αυτή επιστημονικά αποκαλείται μη-αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος.
  • Σε αύξηση των επιπέδων των γονιδίων που ρυθμίζουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες
  • Σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε πειραματόζωα που τρέφονταν ανθυγιεινά, όπως οι άνθρωποι που κάνουν δυτικού τύπου διατροφή. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, θερμίδες και αποτελεί κύρια αιτία λιπώδους διήθησης του ήπατος. Αν η διήθηση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση ή στον καρκίνο του ήπατος.

Μολονότι η νέα μελέτη διεξήχθη σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους, ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John Pezzuto, από το Δυτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, εκτιμά ότι κατ’ αναλογίαν το κέρδος σε ζωή για τους ανθρώπους θα ήταν 4 έως 5 χρόνια!

Και εναντίον της άνοιας

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιστημονική επιθεώρηση Foods. Στην ίδια επιθεώρηση δημοσιεύθηκε δεύτερη μελέτη, που έδειξε ότι τα σταφύλια μπορούν να προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια, βελτιώνοντας τη λειτουργία των εγκεφαλικών (νευρικών) κυττάρων.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μας προστατεύουν από σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Οι ρίζες αυτές είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί γενεσιουργό αιτία του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και άλλων σοβαρών παθήσεων. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο με διάφορες μορφές άνοιας.

Το αδυνάτισμα

Εξίσου ενθαρρυντικά ήταν τα ευρήματα και τρίτης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Foods, γράφει ο Independent. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα σταφύλια διεγείρουν τον μεταβολισμό, διότι η πέψη τους καίει πολλές θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να συμβάλλουν και στο αδυνάτισμα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Οι μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν με πολλά λιπαρά. Τα μισά από αυτά έπαιρναν και ειδικό διατροφικό συμπλήρωμα από σταφύλια.

Τα σταφύλια, ιδίως η φλούδα τους, περιέχουν ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η κερσετίνη και οι ανθοκυανίνες. Όλες τους ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία ως φαίνεται δρα σαν ασπίδα για την υγεία.

Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προστατευτική δράση του θα είναι ακόμα πιο ισχυρή όταν συνδυάζονται με μια ισορροπημένη, πιο υγιεινή διατροφή.

Φωτογραφία: iStock