Αυτά είναι τα τρία μεγαλύτερα λάθη στη διατροφή μας που οδηγούν στον διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Τα ευρήματα έρευνας που εξέτασε δεδομένα τριών δεκαετιών. Ποιοι διατροφικοί παράγοντες είναι πιο επιβαρυντικοί.

Επτά στα δέκα νέα κρούσματα διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην κακή διατροφή, ορισμένα χαρακτηριστικά της οποίας είναι πραγματικά καταστροφικά για τη λειτουργία του παγκρέατος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν εντόπισαν τρεις διατροφικές συνήθειες οι οποίες είναι οι χειρότερες απ’ όλες.

Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε δεδομένα για τη διατροφή σε 184 χώρες του κόσμου. Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο 1990-2018. Οι ερευνητές εστιάστηκαν στην επίδραση 11 διαφορετικών διατροφικών συνηθειών, άλλες εκ των οποίων είναι προστατευτικές και άλλες επιβαρυντικές. Οι συνήθειες αυτές είναι:

  • Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών (ρυζιού και σιτηρών)
  • Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών
  • Η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση γιαουρτιού
  • Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη
  • Η υπερκατανάλωση πατάτας
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών
  • Η υπερκατανάλωση φρουτοχυμών

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν, η κακή διατροφή ευθύνεται ετησίως για 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 70,3% των ετήσιων κρουσμάτων της νόσου.

Η υπερκατανάλωση έξι επιβλαβών τροφίμων (επεξεργασμένα δημητριακά και κρεατικά, κόκκινο κρέας, αναψυκτικά με ζάχαρη, πατάτες, φρουτοχυμοί) συνέβαλλε στο 60,8% από αυτά τα κρούσματα.

Αντίστοιχα, η ανεπαρκής κατανάλωση προστατευτικών τροφίμων (δημητριακά ολικής, γιαούρτι, φρούτα, μη-αμυλούχα λαχανικά, ξηροί καρποί/σπόροι) συμμετείχε στο 39,2%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ναι μεν κάποιοι παράγοντες στην ημερήσια διατροφή είναι χειρότεροι, αλλά συμβάλλουν πολλαπλοί για να αναπτυχθεί ο διαβήτης.

Ποιοι ήταν λοιπόν οι τρεις παράγοντες στην καθημερινή διατροφή μας που ευθύνονται περισσότερο για την παγκόσμια αύξηση στα κρούσματα διαβήτη; Οι εξής (κατά σειράν βαρύτητος):

  1. Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
  2. Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών
  3. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχή ποιότητα των υδατανθράκων (δημητριακών) στη διατροφή είναι κύρια αιτία του διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. Επομένως αν αντιμετωπιστεί αυτή η παράμετρος στη διατροφή, μπορεί να μειωθεί η επίπτωση της νόσου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Dariush Mozaffarian, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα διαβήτη μεταξύ 1990 και 2018. Επιπλέον, η φτωχής ποιότητας διατροφή προκάλεσε περισσότερα περιστατικά:

  • Στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες
  • Στους νέους έναντι των ηλικιωμένων
  • Στους κατοίκους των αστικών κέντρων έναντι όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές

Τα περισσότερα περιστατικά διαβήτη που οφείλονται στην κακή διατροφή έχουν η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Κεντρική Ασία. Οι δύο πρώτες χώρες σε αριθμό περιστατικών, δε, είναι η Πολωνία και η Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες η διατροφή του μέσου κατοίκου είναι πολύ πλούσια σε κόκκινο και σε επεξεργασμένο κρέας, καθώς και σε πατάτες.

Πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε και σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική, ιδίως στην Κολομβία και στο Μεξικό. Σε αυτές τις χώρες τα κύρια προβλήματα στη διατροφή είναι:

  • Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και επεξεργασμένων κρεατικών
  • Η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής

Φωτογραφία: iStock