Αδυνάτισμα: Ο καφές μπορεί να μειώνει το σωματικό λίπος

  • Ρούλα Τσουλέα
καφές
Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συσχετίζει την καθημερινή κατανάλωση καφέ με το αδυνάτισμα και κυρίως με την απώλεια σωματικού λίπους.

Αν θέλετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά, ίσως πρέπει να βάλετε τον καφέ στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καφές μπορεί μακροπρόθεσμα να μειώνει το σωματικό λίπος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 126 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35-69 ετών, από τη Σιγκαπούρη. Διήρκησε 25 εβδομάδες και ο αρχικός στόχος της ήταν να διαπιστωθεί εάν ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη.

Αν και τέτοιο όφελος δεν παρατηρήθηκε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονταν με μείωση κατά 4% του σωματικού λίπους.

«Μας εξέπληξε η απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε και η οποία οφειλόταν συγκεκριμένα στην απώλεια λιπώδους μάζας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Derrick Johnston Alperet, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως εξήγησε, το σωματικό λίπος δεν φάνηκε να μειώνεται εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο ζωής (δίαιτα, άσκηση). Το πιθανότερο είναι ότι ο καφές οδήγησε στην απώλεια αυτή, ενεργοποιώντας μία «μεταβολική αντίδραση» κατά την οποία η καφεΐνη διεγείρει τον μεταβολισμό.

«Όταν ενεργοποιείται αυτή η διεργασία, το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι καύσεις και να μειώνεται το αποθηκευμένο σωματικό λίπος», πρόσθεσε. Και επισήμανε ότι μία άλλη θεωρία είναι πως ο καφές προκάλεσε καταστολή της όρεξης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Πόσο καφέ πίνουμε

Όπως γράφουν οι ερευνητές, χώρισαν τυχαία τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Η μία έπρεπε καθημερινά να πίνει 4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ με καφεΐνη. Η δεύτερη να πίνει ένα ρόφημα βοτάνων, με γεύση που θύμιζε καφέ αλλά δεν περιείχε ίχνος καφέ ή καφεΐνης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα του καφέ που κατανάλωναν οι εθελοντές τους είναι μακροπρόθεσμα ασφαλής. Στις ΗΠΑ, η μέση ημερήσια κατανάλωση καφέ είναι τα 4 φλιτζάνια, ενώ οι Ευρωπαίοι μπορεί να πίνουν έως και 7 φλιτζάνια.

Ωστόσο τονίζουν πως πριν αποφασίσει κάποιος να αυξήσει την κατανάλωση καφέ, πρέπει να συνυπολογίσει την πρόσληψη καφεΐνης από άλλες πηγές. Τέτοιες πηγές είναι, λ.χ., το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ισοτονικά ροφήματα κ.λπ. Και αυτό διότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο και στομαχικά ενοχλήματα.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη τους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν