54χρονος πέθανε επειδή έτρωγε καθημερινά πολλή γλυκόριζα

  • Ρούλα Τσουλέα
γλυκόριζα
Η υπερκατανάλωση γλυκόριζας προκαλεί μείωση στα επίπεδα καλίου στο αίμα και ενέχει κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και υπέρτασης. Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα άνω των 40 ετών. Τι λένε οι ειδικοί.

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 54χρονος Αμερικανός την παθολογική αδυναμία που είχε στην γλυκόριζα. Ο άνδρας έτρωγε καθημερινά και επί μερικές εβδομάδες ενάμιση σακουλάκι γλυκόριζα, με συνέπεια να αποδιοργανωθεί η ισορροπία βασικών ιχνοστοιχείων στο αίμα του.

«Ακόμα και μικρή ποσότητα γλυκόριζας μπορεί να αυξήσει λίγο την αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο παθολόγος Dr Neel Butala, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τον άτυχο άνδρα. «Πόσο μάλλον όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει καθημερινά μια τεράστια ποσότητα».

Το πρόβλημα με την γλυκόριζα έγκειται στο γλυκυρριζικό οξύ. Πρόκειται για γλυκαντική ουσία που προέρχεται από τη ρίζα της γλυκόριζας και ανευρίσκεται:

  • Στη μαύρη γλυκόριζα
  • Σε τρόφιμα και διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν εκχύλισμα από ρίζα γλυκόριζας

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση έστω και 56 γραμμαρίων (2 ουγγιές) μαύρης γλυκόριζας την ημέρα, επί δύο εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό ισχύει κυρίως για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Η αρρυθμία οφείλεται στην μείωση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Όταν η μείωση αυτή είναι σημαντική, ο ασθενής μπορεί ακόμα να εκδηλώσει:

  • Υπέρταση
  • Οίδημα (πρήξιμο)
  • Λήθαργο
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα στικ γλυκόριζας. Μπορεί να είναι ζελεδάκια με γεύση γλυκόριζας, αφεψήματα γλυκόριζας, πολλά πράγματα που διατίθενται στο εμπόριο. Ακόμα και μερικές μπύρες, όπως ορισμένες βελγικές, περιέχουν γλυκυρριζικό οξύ», δήλωσε ο Dr Robert Eckel, ομότιμος καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού & Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.  «Μέχρι και σε μερικά είδη καπνού μάσησης εντοπίζεται αυτό το συστατικό».

Επικίνδυνα χαμηλό κάλιο

Ο θάνατος του 54χρονου οικοδόμου από τη Μασαχουσέτη ασφαλώς είναι ακραίο περιστατικό. Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, άλλαξε την κόκκινη γλυκόριζα με γεύση φρούτων με μαύρη δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό του πέρυσι.

Κατέρρευσε σε ένα ταχυφαγείο στη διάρκεια ενός γεύματος. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα του. Αυτό του είχε προκαλέσει σοβαρή καρδιακή αρρυθμία και άλλα προβλήματα. Οι διασώστες του έκαναν καρδιοπνευμονική ανάνηψη και τον συνέφεραν. Ωστόσο πέθανε την επομένη ημέρα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η FDA, τα τρόφιμα μπορούν να περιέχουν σε ποσοστό έως 3,1% γλυκυρριζικό οξύ. Πολλές καραμέλες όμως και άλλα προϊόντα με γλυκόριζα δεν αναγράφουν την περιεκτικότητά του σε αυτό, κατά τον Dr Butala. Γι’ αυτό και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα, ελπίζοντας να ενημερωθεί το κοινό για τον κίνδυνο.

Οι παρασκευαστές των γλυκισμάτων αυτών τονίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή. Όπως όμως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, έτσι και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Η περίπτωση του άτυχου 54χρονου δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.