Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια: Στο Μetropolitan Hospital

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βηματοδότης
Leadless pacemaker: Μια νέα γενιά εξαιρετικά μικρών βηματοδοτών, που εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς ηλεκτρόδια. Θεωρούνται ιδανική επιλογή για ασθενείς: επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ακατάλληλους για εμφύτευση λόγω προηγούμενων επεμβάσεων ή καρκινοπάθειας, ή για εκείνους τους οποίους απασχολεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι βηματοδότες εμφυτεύονται σε ασθενείς που πάσχουν από βραδυκαρδία με σκοπό τη διατήρηση της καρδιακής συχνότητας στα επιθυμητά επίπεδα. Ο κ.  Γιώργος Καραβόλιας, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής  Κλινικής του Metropolitan Hospital και η κυρία Θεώνη Μεσίσκλη,  Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καρδιολόγος- Αρρυθμιολόγος, μας μιλάνε για τον βηματοδότη και για το τι σημαίνει η νέα γενιά βηματοδοτών χωρίς  ηλεκτρόδια.

βηματοδότης

10 φορές μικρότερο είναι το μέγεθός του νέου βηματοδότη, σε σχέση με το κλασικό βηματοδότη. Έχει κυλινδρικό σχήμα, σαν πολύ μικρή και λεπτή μπαταρία, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από εκείνη των συμβατικών.

Συμβατικοί βηματοδότες

Τα συμβατικά συστήματα αποτελούνται από τη γεννήτρια που έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και ένα έως δύο ηλεκτρόδια που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στις καρδιακές κοιλότητες. Η εμφύτευση γίνεται
στο θώρακα και απαιτεί μια τομή η οποία οδηγεί στο σχηματισμό μιας μικρής ουλής. Η συσκευή μπορεί να προβάλλει στο θώρακα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και λεπτούς ασθενείς. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με τη
γεννήτρια και προωθούνται μέσα από τις φλέβες του θώρακα στην καρδιά. Η εμφύτευση των συμβατικών βηματοδοτικών συστημάτων συνοδεύεται από μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται κυρίως με τη χειρουργική τομή και την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων.

βηματοδότης

20.000+ βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια έχουν εμφυτευθεί σε ασθενείς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ολιγάριθμα ειδικά κέντρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Metropolitan Hospital.

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια

Πρόκειται για μια νέα γενιά βηματοδοτών που είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος και εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων. Έχουν κυλινδρικό σχήμα (περίπου σαν μια πολύ μικρή και λεπτή μπαταρία),
δεν έχουν ηλεκτρόδια και το μέγεθός τους είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο από αυτό ενός κλασικού βηματοδότη.

Η εμφύτευση του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο από ομάδα εκπαιδευμένων επεμβατικών καρδιολόγων και γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο μικροσκοπικός βηματοδότης είναι
προσαρμοσμένος πάνω σε έναν καθετήρα. Μετά από μια απλή παρακέντηση, η συσκευή προωθείται μέσα από τις φλέβες, στη δεξιά κοιλία της καρδιάς και απελευθερώνεται με έναν ειδικό μηχανισμό.

60’ με τοπική αναισθησία

H διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ώρα. Μετά την εμφύτευση δεν απαιτείται ακινητοποίηση του χεριού, δεν σχηματίζεται ουλή ενώ παράλληλα η συσκευή δεν προβάλλει στο θώρακα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Με τη χρήση των νέων βηματοδοτών, αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό επιπλοκές που σχετίζονται με την εμφύτευση ενός συμβατικού βηματοδότη και των ηλεκτροδίων που τον συνοδεύουν όπως ο πνευμοθώρακας, οι
μετακινήσεις καλωδίων, τα αιματώματα, οι λοιμώξεις, η θρόμβωση φλεβών και η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμβατικούς, η εμφύτευση αυτού του βηματοδότη δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν