Τι προσφέρει το νέο Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Από την 1η Δεκεμβρίου 2019 στο Metropolitan Hospital λειτουργεί Διαβητολογικό Κέντρο στο πλαίσιο του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital με συντονιστή τον Διευθυντή Παθολόγο Διαβητολόγο Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη και με εκλεκτούς συνεργάτες.

Το Διαβητολογικό Κέντρο με τα εξειδικευμένα και στοχευμένα ιατρεία του θα προσφέρει:

  • Τη βέλτιστη αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η πραγματική μεταβολική μάστιγα του 21ου αιώνα, με εκτιμώμενο επιπολασμό 12% (ελληνικές μελέτες), και πρωταγωνιστής και κοινός παρονομαστής των περισσότερων χρόνιων συστηματικών επιπλοκών απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση σύμφωνα με συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες από μεγάλες ιατρικές εταιρείες. Αυτή θα γίνει στα: (α) Ιατρείο, (β), διαβήτη τύπου 2, (γ) Ιατρείο χρόνιων επιπλοκών, (δ) Ιατρείο πρόληψης διαβητικού ποδιού
  • Θα δοθεί έμφαση στο screening και στην αντιμετώπιση του προδιαβήτη στο ιατρείο προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης, προ-νοσηρή κατάσταση που προηγείται του διαβήτη, εκτιμάται ότι έχει επιπολασμό στο 25% – 30% του πληθυσμού και συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη.
  • Ως διαβητολογικό κέντρο «τρέχουμε» ήδη ένα φιλόδοξο project ανίχνευσης και προσδιορισμού των ατόμων με προδιαβήτη σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Metropolitan ή προσέρχονται στα τακτικά ιατρεία του Metropolitan καθώς επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους του Θεραπευτηρίου. Το screening γίνεται στη βάση ενός επικυρωμένου διεθνούς ερωτηματολογίου (Find Risc) και αυτοί που συγκεντρώνουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου για παρουσία προδιαβήτη εξετάζονται (δωρεάν) στο ιατρείο προδιαβήτη, τους δίνονται διατροφικές συμβουλές, τους παρέχεται προληπτική ιατρική υποστήριξη για τη διαχείριση της προ-νοσηρής αυτής κατάστασης και την αποτροπή της εμφάνισης ΣΔ2.
  • Θα γίνει επικέντρωση στον καρδιομεταβολικό έλεγχο και στην αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών. Καθώς οι καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι οι κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη -έως και 4 φορές πιο συχνές στα άτομα με ΣΔ- προωθούμε και οργανώνουμε την ανάπτυξη καρδιομεταβολικού ιατρείου στο πλαίσιο του Καρδιομεταβολικού Κέντρου, όπου θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο διερεύνησης ύπαρξης καρδιαγγειακών επιπλοκών και θα δίνονται οδηγίες από κοινού από διαβητολόγους και καρδιολόγους.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας για τον διαβήτη στα άτομα με ΣΔ1, στο ιατρείο ΣΔ1 – υψηλής τεχνολογίας. Τα Apps, η συνεχής καταγραφή γλυκόζης (αισθητήρες γλυκόζης), τα AGPs, οι αντλίες με τεχνολογία Smart Guard, οι υβριδικές αντλίες,
    η τεχνολογία νέφους, οι αντλίες μέρος του βιοτεχνητού παγκρέατος και τα πολλά νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας θα είναι η νέα προσέγγιση θεραπείας για τους διαβητικούς τύπου 1, που θα προσφέρει το Διαβητολογικό Κέντρο.
  • Φιλοδοξούμε να γίνουμε κέντρο εκπαίδευσης υψηλής τεχνολογίας για τα άτομα με ΣΔ1, κέντρο εφαρμογής της νέας τεχνολογίας που με τα skype meet- ings και την ανάλυση των AGPs, θα δίνουμε οδηγίες σε άτομα με ΣΔ1 σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
  • Τέλος, ως Διαβητολογικό Κέντρο επεξεργαστήκαμε και προσφέρουμε πρόγραμμα χαμηλού, σχεδόν συμβολικού κόστους παρακολούθησης, εξετάσεων μικροβιολογικών, εξετάσεων ιατρικών και 24ωρης νοσηλείας για καταγραφή με Holter σακχάρου της γλυκαιμικής μεταβλητότητας, διατροφικής εκπαίδευσης, για συστηματική εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα προγράμματα αυτά θα περιέχουν τη δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων για παροχή συμβουλών από τους γιατρούς του Διαβητολογικού Κέντρου.
  • Τελικά το Δια.Κε.Μ, με τη λειτουργία του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του ΣΔ και του προδιαβήτη, στη συστημική και ιδιαίτερα την καρδιομεταβολική αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς και στην εκπαίδευση και εφαρμογή της νέας υψηλής τεχνολογίας για τον ΣΔ1.

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ METROPOLITAN HOSPITAL

Γενοβέφα Κολοβού, MD, PhD, SFASA, FESC, FACS Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την έγκαιρη πρόληψή τους παραμένουν πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων για τον άνθρωπο.

Η αντιμετώπιση των κλασικών παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, ο επιπολασμός των νοσημάτων αυτών παραμένει υψηλός. Οι επιδημιολογικές και οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων ή/και της λιποπρωτεΐνης (α) (ονομάζονται δυσλιπιδαιμίες) οδηγούν στη στεφανιαία νόσο, στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στη νόσο των περιφερικών αγγείων.

Γενικά, οι δυσλιπιδαιμίες οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα). Το κλειδί στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους και η έγκαιρη έναρξη υπολιπιδαιμικής θεραπείας.

Στο Λιπιδαιμικό Κέντρο του Metropolitan Hospital πραγματοποιούνται:

  • Ταξινόμηση των δυσλιπιδαιμιών (ετερόζυγη ή ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία, χυλομικροναιμία και οι άλλες σπάνιες δυσλιπιδαιμίες), σε παιδιά και σε ενήλικους
  • Χορήγηση στοχευμένης φαρμακευτικής θεραπείας
  • Στις σοβαρές δυσλιπιδαιμίες παρεμβατική αντιμετώπιση (λιποπρωτεϊνική αφαίρεση), σε παιδιά και σε ενήλικους.
  • Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει να εξετάζονται προληπτικά. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν στα κλασικά φάρμακα όπως είναι οι στατίνες, τα βιολογικά σκευάσματα όπως οι αναστολείς των PCSK9 και της MTP πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς δεν επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό στόχο των λιπιδίων που έχει καθοριστεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες, ή έχουν αδυναμία στη λήψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων (δυσανεξία, εγκυμοσύνη), μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με εξωσωματική κάθαρση των λιπιδίων (λιποπρωτεϊνική αφαίρεση).
  • Στη μέθοδο αυτή το αίμα του ασθενούς μεταφέρεται σε ειδικά φίλτρα, τα οποία το διηθούν κατακρατώντας τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεΐνη (α).
  • Η μείωση της LDL-χοληστερόλης και της λιποπρωτεΐνης (α) είναι της τάξεως του 70%.

ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ METROPOLITAN HOSPITAL

Οι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες, όπως το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο, προκαλούν την κύρια αιτία θανάτου, που είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μεγαλύτερο ποσοστό οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου προκαλούνται από συνδυασμό παραγόντων κινδύνου. Επίσης, ένας ή δύο πολύ υψηλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πολύ κακός συνδυασμός είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη.

Για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στην Ευρώπη, Καρδιομεταβολικά Κέντρα. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και στη χώρα μας από αναγνωρισμένους Διαβητολόγους και Καρδιολόγους.

Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου επιτυγχάνεται με συνδυασμό υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Απαραίτητη προϋπόθεση η αθλητική δραστηριότητα, που βοηθάει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το έμφραγμα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».