Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης με GPS: Μόνο στο Metropolitan

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
ExcelsiusGPS
H αναίμακτη χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας με το καλύτερο σύστημα που υπάρχει, ExcelsiusGPS™, βρίσκεται αποκλειστικά στο Metropolitan Hospital. Η ομάδα ιατρών, με επικεφαλής τον Δρ. Μάριο Λυκίσσα, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενηλίκους και παιδιά με απόλυτη επιτυχία.

Η τρισδιάστατη και πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης, η πληθώρα των παθήσεών της και το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, βλάβη των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αποτελούν αιτία ιατρικών σφαλμάτων και δυσαρεστημένων ασθενών.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των επιπλοκών στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, επιτάχυναν την ανάπτυξη της Xειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας στη Σπονδυλική Στήλη (MISS).

Η χειρουργική τεχνική MISS

Η χειρουργική τεχνική MISS επιτρέπει την επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεών της σπονδυλικής στήλης με μικρές τομές. Αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της ιστικής καταστροφής καθώς η προσπέλαση γίνεται με διαχωρισμό και όχι με διατομή των μυών.

ExcelsiusGPS™, το νεότερο επίτευμα της ρομποτικής χειρουργικής

Την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής του ισχίου και του γόνατος.

Καρπός αυτής της ανάπτυξης ήταν το σύστημα ExcelsiusGPS™, το νεότερο επίτευμα της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως. Ένα τέτοιο σύστημα  -το μοναδικό στη Νότια Ευρώπη-  υπάρχει και λειτουργεί στην Ελλάδα, μόνο στο Metropolitan Hospital.

Η ομάδα των ειδικευμένων ιατρών, υπεύθυνη για τις επεμβάσεις με το σύστημα ExcelsiusGPS™, με επικεφαλής τον Δρ. Λυκίσσα, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενηλίκους και παιδιά.

Στο ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™, ο βραχίονας καθοδηγείται στην επιλεγμένη περιοχή με τρόπο ανάλογο με τον προγραμματισμό της διαδρομής στο GPS

Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας, Xειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Θεραπευτηρίου Metropolitan και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Νόρκης, μας ενημερώνει σχετικά με τη νέα τεχνολογία και τα πλεονεκτήματά της:

Πώς συνδυάζονται ExcelsiusGPS™ και MISS

Πολυάριθμες εικόνες της σπονδυλικής στήλης μεταφέρονται ως δεδομένα στο ExcelsiusGPS™. Ο χειρουργός καθορίσει με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού το μέγεθος και τη θέση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Έτσι, δημιουργείται ένα απόλυτα εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο με βάση την ανατομία του ασθενούς. Με οδηγό το πλάνο που έχει αποθηκευτεί στο ExcelsiusGPS™, ο βραχίονας καθοδηγείται στην επιλεγμένη περιοχή με τρόπο ανάλογο με τον προγραμματισμό της διαδρομής στο σύστημα GPS του αυτοκινήτου. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί το βραχίονα για να τοποθετήσει με ακρίβεια τα εμφυτεύματα.

Σε ποιους ασθενείς είναι δυνατή η χρήση του ρομποτικού συστήματος;

Κάθε ασθενής με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που έχει την ένδειξη να χειρουργηθεί μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ρομποτικό σύστημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές, το ExcelsiusGPS™:

 • Mειώνει το χειρουργικό χρόνο
 • Εξασφαλίζει ακρίβεια στη διαδερμική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με μια αναίμακτη επέμβαση
 • Ελαχιστοποιεί την παραμονή στο νοσοκομείο, ακόμα και στις σοβαρότερες των περιπτώσεων
 • Μειώνει τις νευρολογικές επιπλοκές και τις πιθανότητες ιατρικού λάθους
 • Ελαχιστοποιεί σημαντικά το διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό stress
 • Μειώνει την περιεγχειρητική νοσηρότητα

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει τη διαδερμική και κατ’ επέκταση αναίμακτη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης μετά από κάταγμα κάθε αιτιολογίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η κατασκευάστρια εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση του συστήματος και σε κατάγματα του υπόλοιπου σκελετού. Μάλιστα, το σύστημα πήρε έγκριση από το FDA και για τη αντιμετώπιση παθήσεων της αυχενικής μοίρας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκολίωση ή κύφωση;

Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας εξηγεί: «Το ρομποτικό σύστημα αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όπου η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδαίτερα απαιτητική. Η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης είναι εντυπωσιακή».

Φωτό #1 από το αρχείο του ιατρού: Νεαρή 27 ετών με σκολίωση, η οποία αντιμετωπίστηκε με ρομποτική χειρουργική από τον Δρ. Λυκίσσα. Εικόνα πριν το χειρουργείο.

Φωτό #2 από το αρχείο του ιατρού: Η 27χρονη ασθενής 24 ώρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι εφαρμογές;

Οι ενδείξεις του ExcelsiusGPS™  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • Σπονδυλική στένωση
 • Δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
 • Σκολίωση (ενηλίκων και παιδιών)
 • Κύφωση (ενηλίκων και παιδιών)
 • Σπονδυλολίσθηση
 • Όγκους της σπονδυλικής στήλης