Μέθοδος Brofman: Μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε; Ο Philippe Hannetelle μας αποκαλύπτει τα εργαλεία!

  • Iatropedia newsroom
Πονάει ο αυχένας σας, έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ή υποφέρετε από δερματικά, μυοσκελετικά, ψυχικά ή ακόμα και από συμπτώματα επιθετικά προς τη ζωή; Όποιο κι αν ήταν έως σήμερα το σύμπτωμα που σας ταλαιπωρούσε, μπορείτε να ανακαλύψετε τα αίτια και εξετάσετε τη πιθανότητα να θεραπευτείτε με τη μέθοδο «Ο Καθρέφτης του Σώματος» του Brofman Foundation. Ο εισηγητής των σεμιναρίων Philippe Hannetelle μας εξηγεί πώς.

Από τη Φίλια Μητρομάρα

Το πώς μπορεί να επιδράσει η συνείδησή μας και η σκέψη μας στο σώμα έχει αποδειχτεί με τις κλινικές έρευνες για παράδειγμα με τη χρήση Placebo. Είναι απίστευτο το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά και θεραπεύονται με τη χρήση μιας… καραμέλας ή μιας κουταλιάς ζάχαρης. Το ίδιο θεαματικό είναι το πώς ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να σαμποτάρει τον εαυτό του με τη δύναμη της αρνητικής σκέψης (φαινόμενο Nocebo, όπου επιδεινώνει την υγεία από μόνος του μέσω της αρνητικής σκέψης). Γι’ αυτόν το σκοπό χρειάζεται να εκπαιδευτούμε έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τους μηχανισμούς αυτοίασης που ήδη διαθέτουμε, αλλά λόγω της αδράνειας της χρήσης τους -για εκατοντάδες χρόνια -τους έχουμε ξεχάσει.

Ναι, η δύναμή μας είναι απίστευτη, αρκεί να αφήσουμε τη συνείδησή μας ανοιχτή στην ιδέα ότι «Οτιδήποτε μπορεί να θεραπευτεί» όπως εξηγεί ο εισηγητής των σεμιναρίων της μεθόδου Martin Brofman, Philippe Hannetelle (Φιλίπ Ανετέλ). Μέσω των εργαλείων που του δίδαξε ο Martin, θεράπευσε τον εαυτό του από τη μυωπία και τον αστιγματισμό και στράφηκε στη διδασκαλία της φιλοσοφίας των μεθόδων του Brofman Foundation.

Τι ακριβώς είναι η μέθοδος Brofman; Πώς λειτουργεί;

Η φιλοσοφική βάση αυτού του συστήματος θεραπείας βρίσκεται σε μια σειρά από διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων και εσωτερικές διδασκαλίες. Για παράδειγμα, ο χάρτης της διεπαφής σώματος/νου προήλθε από το ινδουιστικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα τσάκρα. Το να το κάνετε πράξη ενώ ακούτε την εσωτερική σας φωνή είναι σύμφωνο με την Ταοϊστική φιλοσοφία. Έτσι, αυτό το σύστημα είναι ένας συνδυασμός των ανατολικών παραδόσεων με τις δυτικές έννοιες της ψυχολογίας.

Η πρόθεση μας κατά την ανάπτυξη αυτού του συστήματος ήταν να γίνει συμβατό με όλες τις φιλοσοφίες, προσβάσιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις τεχνικές, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τις θρησκευτικές (ή μη) πεποιθήσεις τους. Οι ιδέες είναι απλές και αντιπροσωπεύουν αυτό που θεωρούμε ουδέτερες πνευματικές αλήθειες:

Όλα ξεκινούν στη συνειδητότητα. Αποφασίζουμε τι να σκεφτούμε και τι να νιώσουμε. Είναι η δική μας απάντηση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Δηλαδή, όταν επιλέγουμε να πάρουμε μια απόφαση που οδηγεί σε άγχος και οι εντάσεις από αυτό το άγχος φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο, δημιουργείται ένα φυσικό σύμπτωμα. Οπότε, όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας, είναι το αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει στη συνειδητότητά μας. Αν αληθινά θέλουμε να αλλάξει ριζικά κάτι στο σώμα και το περιβάλλον μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης. Γιατί όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι όταν επαναλαμβάνουμε την ίδια συνταγή, έχουμε ακριβώς το ίδιο φαγητό, το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε την ευθύνη για τις σκέψεις, τις πράξεις μας και τις επιπτώσεις τους.

2. Υπάρχει ένας τρόπος που συσχετιζόμαστε με κάθε σύμπτωμα. Για να γίνει κατανοητό. Υπάρχει ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ένα άλλο με καρδιοπάθεια, ουλίτιδα κ.λπ. Πρόκειται λοιπόν για συμπτώματα στο σώμα τους. Αν θέλουν να τα απελευθερώσουν, να τα θεραπεύσουν, είναι απαραίτητο να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής, τις εντάσεις, τις πεποιθήσεις που τα δημιούργησαν. Ισχύει για όλους μας, όποιο κι αν είναι το σύμπτωμα. Να ανακαλύψουμε την αληθινή μας προσωπικότητα, να επιστρέψουμε στο φυσικό μας τρόπο ύπαρξης, σε εκείνη την κατάσταση συνείδησης που υπάρχει μέσα μας και στην οποία είμαστε απολύτως υγιείς. Η διαδικασία της θεραπείας συνεπάγεται μια διαδικασία μεταμόρφωσης.

3. Η ένταση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος αντανακλά την ένταση σε ένα συγκεκριμένο μέρος της συνείδησης για κάτι συγκεκριμένο. Αυτό μας επιτρέπει να διαβάζουμε το σώμα ως χάρτη της εσωτερικής συνείδησης, προκειμένου να κατανοήσουμε την εσωτερική αιτία προς το εξωτερικό σύμπτωμα. Ένα κλειδί για την κατανόηση αυτού του χάρτη βρίσκεται στην ανατολική θεωρία των τσάκρα, των ενεργειακών κέντρων που το καθένα σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος και ένα συγκεκριμένο μέρος της συνείδησης.

4. Ο καθένας από εμάς είναι ένα ενεργειακό σύστημα. Η ενέργεια ρέει μέσα από την ύπαρξή μας και κατευθύνεται από τη συνειδητότητά μας. Όταν μπλοκάρουμε τη ροή αυτής της ενέργειας, το αποτέλεσμα είναι ένα σύμπτωμα. Όλα τα συμπτώματα είναι απλώς μπλοκαρισμένη ενέργεια. Επειδή έχουμε την ικανότητα να κατευθύνουμε την ενέργεια, έχουμε τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρουμε την ενέργεια όπου κι αν έχει μπλοκαριστεί, στον εαυτό μας ή στους άλλους. Όταν το κάνουμε αυτό, το αποτέλεσμα είναι η επιστροφή στην εμπειρία της ολότητας.

5. Οι αντιλήψεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Αυτό ισχύει και για τον θεραπευτή και για τον θεραπευόμενο. Έτσι, η πράξη της θεραπείας είναι μια πράξη συν-δημιουργίας και είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο. Τα στοιχεία αυτής της αλληλεπίδρασης μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να βελτιστοποιηθούν έτσι ώστε η θεραπεία να έχει την καλύτερη πιθανότητα να συμβεί. Βασικό συστατικό αποτελεί η πίστη στην ίαση και στο μότο μας ότι…

6. Όλα μπορούν να θεραπευτούν.

Ειλικρινά πιστεύετε ότι «Οτιδήποτε μπορεί να θεραπευτεί; Ακόμα και οι χρόνιες σοβαρές παθήσεις;».

Πιστεύουμε ότι τα πάντα μπορούν να θεραπευτούν. Είναι απλώς ένα ζήτημα να γνωρίζουμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό και να ξεπεράσουμε οποιεσδήποτε αυτοεπιβαλλόμενες περιοριστικές ιδέες.

Δουλεύουμε με την ιδέα ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην αλληλεπίδραση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, καθώς και στη θετική αίσθηση της προσδοκίας και των δύο. Η συνείδηση του ατόμου που θεραπεύεται πρέπει να είναι ανοιχτή στην ιδέα ότι η θεραπεία μπορεί να συμβεί. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχουν μια θετική αίσθηση προσδοκίας, γνωρίζοντας ότι κάτι θα είναι διαφορετικό μετά τη θεραπεία – αλλά τουλάχιστον, ακόμα κι αν δεν πιστεύουν πλήρως στη μέθοδο ή τον θεραπευτή, η συνείδησή τους θα πρέπει να είναι ανοιχτή στο ότι είναι δυνατόν κάτι να γίνει διαφορετικό.

Όταν το άτομο βλέπει τη σχέση μεταξύ αυτού που συνέβαινε στη συνείδησή του και στο σώμα του, θα πρέπει επίσης να έχει την προθυμία να εγκαταλείψει τις στάσεις που αναγνωρίζει ότι σχετίζονται με το σύμπτωμα.

Αυτή η μέθοδος είναι για όλους;

Η ικανότητα να θεραπεύεις κάποιον δεν είναι ένα ιδιαίτερο δώρο που προορίζεται για την ελίτ. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο τρόπο ύπαρξης, ιδιαίτερη ευαισθησία ή ειδική τηλεφωνική σύνδεση με τον Θεό. Πιστεύουμε ότι η ελιτίστικη στάση ότι ο θεραπευτής πρέπει να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο ή να υιοθετεί συγκεκριμένες συνήθειες, δεν ισχύει. Αφορά απλώς την ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί ένα βασικό σύνολο εργαλείων – και στα 33 χρόνια που εργάζομαι με αυτές τις ιδέες, δεν υπήρξε ούτε ένα άτομο μεταξύ των χιλιάδων μαθητών μας που να μην ήταν σε θέση να το κάνει. Διδάξαμε με επιτυχία αυτές τις μεθόδους σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε μέλη όλων των θρησκειών, καθώς και σε άθεους, σε παιδιά καθώς και σε ενήλικες και σε ηλικιωμένους στα 80 και στα 90 τους. Εργαζόμαστε με την ιδέα ότι είμαστε όλοι θεραπευτές, είτε λανθάνοντες είτε ολοκληρωμένοι, αφού όλοι έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία θεραπείας. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε διδάσκονται εύκολα κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου ή τεσσάρων ημερών.

Αν δεν το πιστεύουμε, έχει αποτέλεσμα;

Το άτομο δεν χρειάζεται να πιστεύει ενεργά στο μήνυμα, αλλά η πίστη ενθαρρύνει τη διαδικασία ίασης. Μπορεί να είναι αρκετό να υπάρχει πίστη στην καλή πρόθεση του θεραπευτή ή τουλάχιστον να αφήσουν τον εαυτό τους ανοιχτό στην πιθανότητα να συμβεί κάτι. Αρκεί το άτομο να μην εμποδίζει ενεργά τη διαδικασία με αντίσταση. Δουλεύουμε με την ιδέα ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην αλληλεπίδραση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευομένου, καθώς και στη θετική αίσθηση της προσδοκίας και των δύο. Όταν το άτομο βλέπει τη σχέση μεταξύ αυτού που συνέβαινε στη συνείδησή του και στο σώμα του, θα πρέπει επίσης να έχει την προθυμία να εγκαταλείψει τις στάσεις που αναγνωρίζει ότι σχετίζονται με το σύμπτωμα.

Με ποιον τρόπο και κατά πόσο θα είναι κάποιος διαφορετικός μετά το σεμινάριο;

Όταν κάποιος ανακουφίζεται αμέσως από τον πόνο και μένει έκπληκτος με τα αποτελέσματα, υπάρχει άμεση διεύρυνση του μυαλού. Οι συνέπειες είναι εκτεταμένες όταν κάποιος ανακαλύπτει ότι ο εαυτός του ξεπερνά τα όρια που επιβάλλονται από τον ίδιο και κάνει πράγματα που προηγουμένως θεωρούσε αδύνατα. Τελικά όλοι αντιλαμβάνονται στα σεμινάριά μας ότι δεν υπάρχουν όρια, εκτός από αυτά που έχουν βάλει οι ίδιοι στον εαυτό τους. Μπορούν να δημιουργήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν να είναι. Αρχίζουν να πορεύονται συνειδητά στη ζωή τους, κατανοώντας γιατί εκδηλώνονται τα πράγματα και πώς σε σχέση με αυτό που ενεργοποιούν στη συνειδητότητά τους. Επίσης εξαλείφουν τη λέξη «δεν μπορώ» από το λεξιλόγιό τους.

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να αυτοθεραπευτεί;

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας, όταν το ενεργειακό πεδίο «επισκευάζεται» και εξισορροπείται εκ νέου, η συνειδητότητα και το φυσικό σώμα φτάνουν σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας. Σε αυτήν την κατάσταση, τα συμπτώματα μπορούν να απελευθερωθούν και το άτομο να επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση υγείας και ισορροπίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά ή αρκετά γρήγορα. Εξαρτάται από τη θέληση του ίδιου του ατόμου να πιστέψει ότι αυτό είναι δυνατό να συμβεί.

Ως ένας από τους λίγους εισηγητές παγκοσμίως που διδάσκουν αυτή τη μέθοδο, τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα; Έχετε δει ανθρώπους να αλλάζουν και να θεραπεύονται;

Αν ρωτάτε για τις θεραπευτικές ιστορίες επιτυχίας, υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δεκάδες ιστορίες επιτυχίας σε κάθε σεμινάριο στην Ελλάδα αλλά και στις 20 χώρες που διδάσκεται ο καθρέφτης του σώματος. Ο δημιουργός της μεθόδου, ο Μάρτιν Μπρόφμαν, θεράπευσε τον τελικό καρκίνο από τον οποίο είχε διαγνωστεί και μετά την πλήρη ίασή του, δημιούργησε τη μέθοδο για να τη διαδώσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους. Προσωπικά είχα μυωπία και αστιγματισμό όταν πρωτοπαρακολούθησα το σεμινάριο και μια χαοτική ζωή. Τα τελευταία 30 χρόνια βλέπω πεντακάθαρα μέσα μου κι έξω μου. Έχω άριστη όραση και μια υπέροχη, ισορροπημένη ζωή. Έχουμε και στην Ελλάδα πολλές ιστορίες επιτυχίας. Έχουμε άτομα που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο, από αυτοάνοσα, από σοβαρά κινητικά προβλήματα, είναι τόσα πολλά! Κάποιοι έχουν την καλοσύνη να τις μοιράζονται με όλους μέσα από τον ιστοτοπό μας. Πολλές από αυτές τις κοινοποιούμε κάθε μήνα στο newslleter μας.