H λήψη δεύτερης ιατρικής γνώμης μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης

  • Iatropedia newsroom
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της Best Doctors, το οποίο εξηγείται εν μέρει και από τη διόγκωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Της: Έλσας Αλεξίου*

Όταν αντιμετωπίζουμε σημαντικές αποφάσεις ζωής, συνήθως ζυγίζουμε τις επιλογές μας, εξετάζουμε τους κινδύνους και τα οφέλη που θα προκύψουν και κάνουμε ενδελεχή έρευνα πριν πάρουμε την τελική μας απόφαση. Κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο σε θέματα υγείας, όταν λαμβάνουμε μια ιατρική διάγνωση για ένα σημαντικό πρόβλημα του παιδιού μας, δικό μας ή κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Πολλές φορές οι γιατροί έχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, ακόμη και όταν διαχειρίζονται ασθενείς με την ίδια διάγνωση. Ορισμένοι μπορεί να υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση, ενώ άλλοι να προτιμούν πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές. Επιπλέον, υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα των λανθασμένων διαγνώσεων, το οποίο σύμφωνα με το Society for the Improvement of Diagnosis in Medicine (SIDM), συχνά ξεπερνάει το 15% και κάποιες φορές μπορεί να φτάσει το 28%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και τη δημόσια υγεία.

Η λήψη δεύτερης ιατρικής γνώμης και η επικοινωνία με περισσότερους από έναν γιατρούς, μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την πάθηση που διαγνώστηκε, να περιορίσουμε τον κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης και να ενημερωθούμε για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες

Αυτή τη σημαντική παροχή, έρχεται να καλύψει η Best Doctors, ένας παγκόσμιος οργανισμός υγείας, που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 από ιατρούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο δίκτυο 53.000 κορυφαίων επιστημόνων, από 450 ιατρικές ειδικότητες και υποειδικότητες, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Εκτός από άριστους γιατρούς, η Best Doctors διαθέτει και ένα εξελιγμένο σύστημα για την ανάλυση και κωδικοποίηση των παθήσεων, το οποίο συμβάλλει στην ακρίβεια και την ασφάλεια της διάγνωσης, καθώς και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας. Ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι ακόλουθες:

Επιλογή ιατρού: Επιλέγεται ο καλύτερος ειδικός παγκοσμίως για τη συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς, με βάση την ειδικότητα και την εμπειρία του ιατρού στο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.
Διαγνωστική δεύτερη άποψη: Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μια δεύτερη γνώμη από κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, σχετικά με τη διάγνωσή τους. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την αξιολόγηση από εξειδικευμένους ιατρούς, προκειμένου να παραχθεί μια πλήρης ιατρική αναφορά.
Διαχείριση πολύπλοκων καταστάσεων υγείας: Οι ασθενείς με ιδιαίτερα σύνθετα προβλήματα υγείας, μπορούν να λάβουν βοήθεια από ιατρούς ειδικούς στον τομέα τους, για τη διαχείριση της κατάστασής τους.
Δεύτερη άποψη για θεραπείες και προγράμματα αγωγής: Οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μια δεύτερη γνώμη σχετικά με την καλύτερη θεραπεία ή το καλύτερο πρόγραμμα αγωγής για την περίπτωσή τους.

Οι Best Doctors συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, με σκοπό να παρέχουν τις υπηρεσίες δεύτερης ιατρικής γνώμης, στους ασφαλισμένους αυτών των εταιρειών. Πρόκειται για μια προαιρετική συμβουλευτική υπηρεσία, που υπάρχει και στην Ελλάδα και παρέχεται δωρεάν στους ασφαλισμένους της ασφαλιστικής εταιρείας που συνεργάζεται με το δίκτυο Best Doctors. Προϋπόθεση είναι να έχει επιλεγεί πρόγραμμα υγείας που περιλαμβάνει αυτή την πρόσθετη παροχή.

Οι γιατροί του δικτύου ενεργούν σύμφωνα με τη δική τους κρίση, που βασίζεται στην επιστημονική τους κατάρτιση και εμπειρία, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική εταιρεία. Συνεπώς, τα πορίσματά τους δεν είναι δεσμευτικά για την εταιρεία και η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη για τις ιατρικές απόψεις που εκφράζουν οι γιατροί του συμβουλευτικού αυτού δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν οι ίδιοι προαιρετικά αν θα ακολουθήσουν την ιατρική τους συμβουλή ή όχι.

Διογκώνεται το κόστος υγειονομικής περίθαλψης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της Best Doctors, το οποίο εξηγείται εν μέρει και από τη διόγκωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό των ασθενών στους οποίους γίνεται λανθασμένη διάγνωση είναι αρκετά υψηλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η πρόσβαση στους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου, επιτρέπει τη σωστή διάγνωση και την καλύτερη δυνατή θεραπεία, με αποτέλεσμα να γίνεται και μεγάλη εξοικονόμηση όσον αφορά το κόστος της περίθαλψης.

Προσωπικά, ως έμπειρος επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος, έχω δει στην πράξη τα οφέλη από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, γι’ αυτό και φροντίζω να την παρέχω στους ασφαλισμένους μου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ενημερώνουμε πλήρως τους καταναλωτές για τις επιλογές που έχουν, ώστε και η υγειονομική περίθαλψη να βελτιώνεται, και οι ίδιοι να μπορούν να προφυλάσσουν την ποιότητας της ζωής τους, έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο της υγείας τους.

Έλσα Αλεξίου, είναι επικεφαλής F2F Insurance