Νόμπελ Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες για το βιολογικό ρολόι

  • Ρούλα Τσουλέα
Νόμπελ
Οι τρεις επιστήμονες κατόρθωσαν να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του βιολογικού ρολογιού και να αποκαλύψουν τις βαθύτερες λειτουργίες του, σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι βρήκαν τα γονίδια που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι και έφεραν στο προσκήνιο την σημασία του επαρκούς ύπνου, μοιράζονται το εφετινό Νόμπελ Ιατρικής.

Οι δρες Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young κέρδισαν το ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων βραβείο για την έρευνά τους στους γενετικούς μηχανισμούς που διέπουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως λέγεται επιστημονικά το βιολογικό ρολόι.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί προσαρμόζουν τις λειτουργίες του σώματος στις διάφορες φάσεις της ημέρας. Έτσι, επηρεάζουν τον ύπνο, την συμπεριφορά, τα επίπεδα των ορμονών, την σωματική θερμοκρασία και τον μεταβολισμό μας.

Όπως ανακοίνωσε η 50μελής επιτροπή των επιστημόνων που απονέμουν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής, οι τρεις επιστήμονες επελέγησαν επειδή «κατόρθωσαν να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του βιολογικού ρολογιού και να αποκαλύψουν τις βαθύτερες λειτουργίες του».

Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, η δυσλειτουργία των κιρκάδιων ρυθμών σχετίζεται με πολλές διαταραχές και βιολογικές λειτουργίες όπως:

  • Τις διαταραχές ύπνου
  • Την κατάθλιψη
  • Την διπολική διαταραχή
  • Τις νοητικές λειτουργίες
  • Τη δημιουργία αναμνήσεων
  • Μερικές νευρολογικές παθήσεις

Από το 1984

Η έρευνα για την οποία βραβεύθηκαν οι τρεις επιστήμονες άρχισε το 1984. Εκείνη τη χρονιά οι τρεις επιστήμονες απομόνωσαν σε «μυγάκια» των φρούτων (δροσόφιλες) το πρώτο «γονίδιο του χρόνου». Όπως διαπίστωσαν, η πρωτεΐνη που κωδικοποιεί αυτό το γονίδιο συσσωρεύεται στη διάρκεια της νύκτας και αποδομείται την ημέρα.

Μία δεκαετία αργότερα, ο δρ Young, από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, ανακάλυψε ένα ακόμα γονίδιο του χρόνου.

Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, οι ανακαλύψεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την έρευνα του ύπνου και του αντίκτυπου που έχει στην υγεία. Έθεσαν επίσης τις βάσεις για να καταλάβουν οι επιστήμονες πως προσαρμόζονται οι άνθρωποι σε συνθήκες που απαιτούν διαφορετικά ωράρια από τα συνήθη. Τέτοιες συνθήκες είναι η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες και τα αεροπορικά ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων οδήγησαν επίσης στην πραγματοποίηση πολλών μελετών. Οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι η χρόνια «παραφωνία» ανάμεσα στον τρόπο ζωής και στο βιολογικό ρολόι, ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη σοβαρών νοσημάτων. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος και εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις.