Κίνδυνος για τους πνεύμονες από τα καθαριστικά σπρέι! Μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καθαριστικά σπρέι
Ο καθαρισμός του σπιτιού μπορεί να είναι απαραίτητος, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο καλός για την υγεία σας.

Μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες, ή που εκείνες που καθαρίζουν τακτικά το σπίτι, χρησιμοποιώντας τα γνωστά σε όλους μας σπρέι καθαρισμού, ή άλλα συναφή προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη μείωση της υγείας των πνευμόνων τους με την πάροδο του χρόνου από ό,τι οι γυναίκες που δεν καθαρίζουν.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, λένε ότι η ταχύτητα μείωσης στην υγεία των πνευμόνων από τα καθαριστικά σπρέι είναι συγκρίσιμη με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα για διάστημα 10 έως 20 ετών!

Πώς έγινε η έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 6.235 συμμετέχοντες στην μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για την αναπνευστική υγεία με τίτλο “European Community Respiratory Health Survey”. Από αυτούς, το 53% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καθάριζαν τακτικά χρησιμοποιώντας καθαριστικά σπρέι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν:

  • Η ποσότητα του αέρα που οι γυναίκες εκπνέουν με πίεση σε 1 δευτερόλεπτο (δείκτης γνωστός ως καταναγκαστικός εκπνεόμενος όγκος – FEV1) μειώθηκε ταχύτερα σε εκείνες που καθάριζαν τακτικά το σπίτι και ακόμη πιο γρήγορα στις γυναίκες που εργάζονταν ως καθαρίστριες. Ο FEV είναι ένας δείκτης της υγείας των πνευμόνων.
  • Το άσθμα ήταν πιο διαδεδομένο στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τακτικά καθαριστικά σπρέι στο σπίτι (12,3%) ή στην εργασία (13,7%), σε σύγκριση με εκείνες που δεν καθάριζαν (9,6%).

Οι άνδρες που καθάριζαν είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία, δεν παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη FEV1 σε σύγκριση με εκείνους που δεν καθάριζαν.

Που οφείλονται αυτά

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η μείωση της υγείας των πνευμόνων μπορεί να οφείλεται στον ερεθισμό που προκαλούν οι περισσότερες χημικές ουσίες καθαρισμού στις βλεννώδεις μεμβράνες της εσωτερικής επένδυσης των αεραγωγών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Περιορισμός στην μελέτη είναι το γεγονός ότι πολύ λίγες γυναίκες που δεν καθάριζαν καθόλου συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα συμμετεχόντων. Επίσης, ο αριθμός των ανδρών που εργάζονταν ως επαγγελματίες καθαριστές ήταν μικρός και η έκθεσή τους σε καθαριστικά σπρέι ήταν πιθανώς διαφορετική από εκείνη των γυναικών που εργάζονταν ως καθαρίστριες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Øistein Svanes, υποστηρίζει, ότι, μακροπρόθεσμα, οι χημικές ουσίες καθαρισμού είναι πολύ πιθανό να βλάψουν τους πνεύμονές σας. Και προσθέτει ότι συνήθως δεν χρειάζεστε χημικά καθαριστικά για τον καθαρισμό, αφού ένα απλό πανί μικροϊνών με σκέτο νερό είναι αρκετό.

https://www.webmd.com