Ιός του Δυτικού Νείλου: Προσοχή στην μόλυνση από τα κουνούπια – Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ιός του Δυτικού Νείλου
Ο Ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια δυνητικά πολύ σοβαρή ασθένεια. Είναι, επομένως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους και τα συμπτώματα μιας πιθανής μόλυνσης.

Περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει πυρετόδιάρροιαπονοκέφαλοκνησμόπόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο.

Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια και απαντάται στην Αφρική την Ευρώπη, την Μ. Ανατολή, την Β. Αμερική και την Δυτική Ασία.

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα. Περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων, επέρχεται ο θάνατος.

Διαβάστε επίσης: Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε ποιους δήμους υπάρχουν κρούσματα

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το κείμενο που βλέπετε παρακάτω αναρτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και περιέχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό του Δυτικού Νείλου:

Ιός του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια: Μέτρα προστασίας

Το επόμενο κείμενο που βλέπετε, αναρτήθηκε επίσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και περιγράφει τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.α.)

Δείτε και το σχετικό βίντεο που έχει δημοσιεύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

http://www.keelpno.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουνούπια: Αυτό είναι το φυτό που τα απωθεί – Δείτε τι κάνει

Τι κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο… θελκτικούς στα κουνούπια

Εκπληκτικές εικόνες: Πώς τσιμπάνε τα κουνούπια – Δείτε τι ακριβώς κάνουν στο δέρμα! [vid, gifs]

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε