AIDS: Τι συμβαίνει ακριβώς με τον ιό HIV – Όσα πρέπει να γνωρίζουν ΟΛΟΙ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
AIDS
Το AIDS είναι η ασθένεια που προέρχεται από έναν ιό που ονομάζεται “Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου” (Human Immunodeficiency Virus - HIV για συντομία).

Εάν βρεθείτε θετικοί στο σχετικό τεστ για AIDS, σημαίνει ότι έχετε τον ιό HIV. Εάν βρεθείτε αρνητικοί, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

  1. Δεν έχετε τον ιό, ή
  2. Δεν έχετε το ιό αρκετό καιρό στον οργανισμό σας, ώστε το τεστ να τον ανιχνεύσει

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν νομίζετε ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες, προτού κάνετε το τεστ. Αν το κάνετε πολύ σύντομα, τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν ότι δεν έχετε τον ιό HIV, ακόμα και αν στην πραγματικότητα είστε όντως φορέας του. Προσοχή: κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής των μερικών εβδομάδων και προτού κάνετε το τεστ, αν έχετε τον ιό, μπορείτε ήδη να τον μεταδώσετε.

Ένας ιός είναι απλά ένα είδος μικροβίου που μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας και να σας κάνει να αρρωστήσετε. Το σώμα σας έχει έναν “στρατό” για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις “επιθέσεις” κάθε ιού. Αυτός ο “στρατός” είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και σαν στρατός, έχει διαφορετικούς τρόπους για κερδίζει κάθε μάχη.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι “στρατιώτες” του, που ονομάζονται κύτταρα CD4. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα CD4 λειτουργούν περισσότερο σαν “λοχαγοί”, αφού επί της ουσίας “οργανώνουν” τον τρόπο που οι “απλοί στρατιώτες”, τα κύτταρα CD, θα αντιμετωπίσουν τον “εχθρό” (δηλαδή τον ιό).

Βασικά, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

  1. Ένας ιός HIV εισέρχεται σε μία ένα από CD4 κύτταρα του οργανισμού σας
  2. Ο HIV μετατρέπει αυτό το κύτταρο CD4 σε ένα “εργοστάσιο αναπαραγωγής” του
  3. Στη συνέχεια προσπαθεί να δημιουργήσει όσα περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του μπορεί
  4. Όταν ο HIV έχει εξαντλήσει τη χρήση αυτού του κυττάρου CD4, τότε το κύτταρο αυτό πεθαίνει, ενώ όλα τα νέα αντίγραφα του ιού HIV κολυμπούν μακριά για να βρουν περισσότερα κύτταρα CD4 να επιτεθούν

Από τη στιγμή που τα νέα αντίγραφα του ιού του AIDS εντοπίσουν νέα κύτταρα CD4, η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται μέχρι να μην μείνει κανένα κύτταρο CD4 στον οργανισμό σας. Αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν δεν ακολουθήσετε την προβλεπόμενη θεραπεία για τους φορείς του HIV.

Μόλις ο ιός του AIDS είναι στο σύστημά σας και εξολοθρεύει τα κύτταρα CD4, έχετε λιγότερα τέτοια κύτταρα για να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να αμυνθεί απέναντι σε άλλες ασθένειες. Συνήθως τα διάφορα μικρόβια προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας, ανάλογα με το είδος τους (π.χ. η φυματίωση επιτίθεται στους πνεύμονές σας, η ανεμοβλογιά στο δέρμα σας κλπ). Τα κύτταρα CD4, μαζί με τα άλλα μέρη του ανοσοποιητικού σας συστήματος σκοτώνουν τα μικρόβια και σας βοηθούν να ανακάμψετε από την ασθένεια.

Ο ιός του AIDS είναι τόσο επικίνδυνος γιατί επιτίθεται άμεσα στην άμυνα του οργανισμού σας. Ο HIV προσπαθεί απλά να παράγει νέα αντίγραφα του εαυτού του. Αλλά, δεδομένου ότι σκοτώνει τα κύτταρα CD4, το σώμα σας μένει τελικά με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, είναι ευάλωτο σε άλλες ασθένειες, αφού δεν μπορεί να τις αποκρούσει.

Όταν κάνετε το τεστ για τον ιό του AIDS, πιθανότατα θα δείτε στα αποτελέσματα τον αριθμό των κυττάρων CD4. Δηλαδή, οι γιατροί θα έχουν μετρήσει ακριβώς πόσα κύτταρα CD4 έχετε σε ένα κυβικό χιλιοστό αίματος (περίπου όσο μία σταγόνα). Αυτός ο αριθμός, αποκαλύπτει στους γιατρούς πόσο μεγάλος είναι ο “στρατός” σας. Ο μέσος υγιής φορέας του ιού HIV έχει ένα αριθμό CD4 κυττάρων περίπου 800 έως 1500 ανά κυβικό χιλιοστό αίματος. Όταν ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος σε ένα οροθετικό άτομο, τότε σημαίνει ότι ο ιός έχει αναλάβει δράση.

Δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να σκοτώνει τα κύτταρα CD4, ο αριθμός των CD4 κυττάρων συνεχίζει να μειώνεται. Για το σώμα σας είναι όλο και πιο δύσκολο να αποκρούσει άλλες ασθένειες. Για να σταματήσει αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε πιστά την προβλεπόμενη και δύσκολη φαρμακευτική αγωγή για να επιβραδύνετε τη δραστηριότητα του ιού και να διατηρήσετε υψηλά τον αριθμό των CD4 κυττάρων σας. Τα φάρμακα αυτά ονομάζονται αντιρετροϊκά.

Εφόσον ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, τότε, ο φορέας του ιού του AIDS διάγει έναν αρκετά νορμάλ βίο, ζώντας για πολλά χρόνια.