Κοριτσάκι χάνει μέρος του δεξιού πoδιού από νέκρωση που προκάλεσε η μηνιγγίτιδα τύπου Β

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πεντάχρονο παιδί σώθηκε από τον θάνατο αλλά χάνει μέρος του ενός ποδιού του εξαιτίας της μηνιγγίτιδας. Ή μήπως εξαιτίας της ελληνικής Πολιτείας που δεν παρέχει την δυνατότητα για δωρεάν εμβολιασμό κατά του συγκεκριμένου τύπου μηνιγγίτιδας;

Διαβάστε ποια είναι τα είδη της μηνιγγίτιδας στο iatropedia.gr

Η μικρή νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» στο οποίο μεταφέρθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας αφού διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα τύπου Β. Κι ενώ το παιδάκι διέφυγε τελικά τον κίνδυνο να χάσει την ζωή του, όπως έγινε γνωστό υπέστη εξαιτίας της μηνιγγίτιδας νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων. Και οι θεράποντες γιατροί του αποφάσισαν τον μερικό ακρωτηριασμό (πτέρνας και δαχτύλων) και την περαιτέρω αποκατάσταση του μέλους.

Με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζει ότι η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικό θέμα του iatropedia εδώ και εδώ.

Από την διοίκηση του νοσοκομείου απέστειλαν την εξής ενημέρωση:

Η ανήλικη Ν. Α., 5 χρονών, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, διακομιζόμενη από Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με τη διάγνωση της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Σηψαιμίας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται. Με αυτή την εξέλιξη το παιδί νοσηλεύεται πλέον στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, για περαιτέρω αντιμετώπιση.
Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων που επήλθαν στο αριστερό κάτω άκρο συνεπεία των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους.