Η ασπιρίνη καθυστερεί την εξέλιξη του εμφυσήματος

  • Iatropedia
Με δεδομένο ότι τα αιμοφόρα αγγεία και τα αιμοπετάλια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμφυσήματος, ερευνητές διεπίστωσαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης δύναται να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας πνευμονικής αυτής νόσου.

Η σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Columbia University Medical Center στην Ν. Υόρκη με την συμμετοχή 4.471 ατόμων, έδειξε ότι όσοι ελάμβαναν τακτικά ασπιρίνη είχαν βραδύτερη εξέλιξη του εμφυσήματος για περισσότερα από 10 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν. Μάλιστα η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρι Άαρον, επισημαίνει ότι η διαφορά αυτή δεν εξηγείται αλλιώς καθώς αποκλείσθηκαν αρκετοί παράγοντες που οι ειδικοί θεωρούν ότι επηρεάζουν την εξέλιξη του εμφυσήματος.

Το 21% των συμμετεχόντων ήταν τακτικοί χρήστες ασπιρίνης, το 55% ήταν καπνιστές ή πρώην καπνιστές και το 25% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση είχε κάποια μορφή απόφραξης των αεραγωγών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η τακτική χρήση ασπιρίνης –τρείς ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα– συνδέθηκε βάσει αξιολόγησης αξονικών τομογραφιών με μια «σημαντικά βραδύτερη εξέλιξη» της πάθησης, ακόμη και σε χρόνιους καπνιστές ενώ σε άτομα με απόφραξη των αεραγωγών η μείωση ήταν μεγαλύτερη.

Το εμφύσημα είναι μια προοδευτικώς εξελισσόμενη ασθένεια των πνευμόνων η οποία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή επειδή οι κυψελίδες, οι μικροσκοπικοί θύλακες αέρα στους πνεύμονες όπου οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα ανταλλάσσονται με το αίμα, καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικές. Μαζί με την χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα συμπεριλαμβάνεται σε μια ομάδα παθήσεων υπό την ονομασία Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και πέραν της αποφυγής του καπνίσματος δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποτραπεί η εκδήλωση εμφυσήματος.