Γκρέιπφρουτ και φάρμακα: τοξικό κοκτέϊλ

  • Iatropedia
Το γκρέϊπφρουτ κάνει καλό αλλά όχι αν συνδυασθεί με μια όλο και μεγαλύτερη ποικιλία φαρμάκων καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, προειδοποιούν ειδικοί.

Σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα το γκρέϊπφρουτ είναι… «απαγορευμένος καρπός» καθώς ένα ποτήρι χυμού μπορεί να έχει το αποτέλεσμα ακούσιας υπερβολικής δόσης! Καναδοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η διαδραστικότητα μεταξύ των ενεργών συστατικών των εσπεριδοειδών (φουρανοκουμαρίνες) και των ουσιών ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει ακόμη και αιφνίδιο θλανατο αφού ο ασθενής είναι σαν να παίρνει 20 χάπια αντί για ένα! Μάλιστα, τονίζουν, αντίδραση προκύπτει έστω κι αν κανείς πιεί ή φάει γκρέϊπφρουτ αρκετές ώρες πριν πάρει το φάρμακό του.

Η… επικίνδυνη σχέση φαρμάκων και γκρέϊπφρουτ είναι γνωστή εδώ και μια εικοσαετία αλλά όπως επισημαίνει ο Ντέϊβιντ Μπέϊλυ, ειδικός στην κλινική φαρμακολογία στο Lawson Health Research Institute του Οντάριο, σήμερα ο αριθμός των φαρμάκων που μπορούν να αντιδράσουν με ανεπιθύμητο τρόπο με το γκρέϊπφρουτ έχει εκτιναχθεί, υπερβαίνοντας τα 85 από μόλις 17 αρχικά. Πολλά από αυτά είναι συνηθισμένα φάρμακα –αντιβιοτικά, στατίνες κατά της χοληστερίνης, φάρμακα για την πίεση. Όμως η λίστα περιλαμβάνει και αντικαρκινικά, αντιμολυσματικά, ανοσοκατασταλτικά μετά από μεταμόσχευση οργάνου, φάρμακα για διαταραχές του γαστρεντερικού, καρδιαγγειακές νόσους, παθήσεις που συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς και φάρμακα για προβλήματα του ουροποιητικού.

Από αυτά, 43 αντιδρούν απρόβλεπτα άσχημα αν μπερδευτούν με 200 mL χυμού ή ολόκληρα εσπεριδοειδή (γκρέϊπφρουτ, λάϊμ, πορτοκάλια Σεβίλλης) επιφέροντας οξεία νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, γαστρεντερική αιμορραγία, καταστολή μυελού των οστών σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή και αιφνίδιο θάνατο. Άτομα άνω των 45 ετών και δη όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για χρόνιες παθήσεις είναι αυτοί που συνήθως καταναλώνουν πολύ γκρέϊπφρουτ κι αυτό τους φέρνει στην κορυφή της ομάδας υψηλού κινδύνου, επισημαίνει η επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;